Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Τουρκία

Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε τον Γκιονούλ ξανά για τη θέση του υπουργού Άμυνας

04.07.2015 | 00:02
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μια αντίληψη που ο Βετζντί Γκιονούλ είχε εκφράσει το 2008 για τον ''ρατσιστικό'' και ''κυνικό'' τρόπο με τον οποίο βλέπει την οικοδόμηση του ''εθνικού κράτους'' σε σχέση με τους Ελληνες και τους Αρμένιους - και κατά προέκταση τώρα με τους Κούρδους- φαίνεται ότι μέτρησε  το ''βαθύ κράτος'' για να τον ξανα-τοποθετήσει στο Υπουργείο Άμυνας .

Τον Νοέμβριο του 2008  λοιπόν και ενώ ήταν για χρόνια υπουργός Άμυνας, αιφνιδίασε  με τον  ωμό  με τον οποίο ο κ. Βετζντί Γκιονούλ παρενέβη στη συζήτηση που διενεργείτο τότε γύρω από την έννοια '' εθνικό κράτος''  και  γίνεται ακόμα στην Τουρκία με αφορμή το κουρδικό.Μια συζήτηση που σήμερα έχει πάρει και άλλες μορφές καθώς ο διάλογος για λύση του Κουρδικού έχει σκαμπανεβάσματα .Αλλά και για άλλους δύο ακόμη λόγους: Αφενός γιατί οι πρόσφατες επιτυχίες των Κουρδων της Συρίας  ενάντια στο ''Ισλαμικό Κράτος'' (ISIL-ISIS) έχουν ταρακουνήσει την Αγκυρα που φοβάται μήπως οι Κουρδοι συστήσουν αυτόνομη κρατική δομή στα βόρεια της Συρίας με έξοδο στην Μεσόγειο, αλλά και αφετέρου γιατί διαπιστώνουν μια  ''απροθυμία'' της Δύσης να αντιμετωπίσει τον Σύρο Πρόεδρο, που η Αγκυρα θέλει να ρίξει  για να εξυπηρετήσει δικούς της ''εθνικούς'' στόχους.Οι λόγοι αυτοί καθιστούν την προοπτική μιας - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Είχε πει λοιπόν το 2008 από τις Βρυξέλλες :«Αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Ελληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο εθνικό κράτος;Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω τη σημασία αυτής της ανταλλαγής πληθυσμών, αλλά φαίνεται αν ρίξετε μια ματιά στις ισορροπίες του παρελθόντος. Ακόμη και σήμερα,και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του τουρκικού έθνους και ιδιαίτερα τη συμβολή όσων θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού» είχε πει τότε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκιονουλ. Για να συνεχίσει:«ήταν καθοριστική η διαπίστωση πως έχει ολοκληρώσει την ιστορική πορεία του το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία» ενώ τόνισε ότι «τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία». 

Βεβαίως μετά τον οξύ σχολιασμό έσπευσε να κάνει διορθωτική δήλωση αλλά παρόλα αυτά ακόμα και ο τουρκικός Τύπος κυκλοφόρησε με τίτλους όπως «Ο Γκιονούλ μίλησε σαν ρατσιστής». Και αυτό διότι οι δηλώσεις του κ. Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούσαν  απλώς ένα επιχείρημα που ενισχύει τις κατηγόριες για γενοκτονία και μάλιστα δια στόματος υπουργού, αλλά έθεταν γενικότερα θέμα οικοδόμησης του έθνους στον βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση, σχολιάστηκε τότε από το ''Βήμα'' με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τότε, για να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις , ο κ Γκιονούλ απέδωσε σε «παρανόηση» την ερμηνεία ότι οι δηλώσεις του δικαιολόγησαν την «αναγκαιότητα» της εκδίωξης εκατομμυρίων Ελλήνων και Αρμενίων μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να σχηματιστεί το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας. 

Επιπροσθέτως , συνέχιζε το σχόλιο, μπορεί να μη συναγόταν άμεσα συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός ενέπλεξε στην υπόθεση και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή την κουρδική υπόθεση, αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν στο ότι η αντίληψη την οποία εκπροσωπεί ο κ. Γκιονούλ θεωρεί τους Κούρδους ως εμπόδιο στη διαδικασία οικοδόμησης του έθνους. Η αντίληψη αυτή ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του επίσημου τουρκικού εθνικισμού, ότι δηλαδή με τον όρο «τουρκικό έθνος» δεν εννοείται η τουρκική φυλή αλλά το σύνολο των ανθρώπων που ίσως έχουν διαφορετική εθνοτική καταγωγή αλλά είναι πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας. Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία με νομοθετικές, δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, εναντίον της ελληνικής, αρμενικής και εβραϊκής μειονότητας, καθώς επίσης και εναντίον άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, βασίστηκε πάντα στη ρατσιστική και όχι στη συνταγματική ερμηνεία του «έθνους». Το τουρκικό σύνταγμα αναφέρει ότι Τούρκος είναι κάθε πολίτης της τουρκικής δημοκρατίας. 

Από έναν προσεκτικό αναλυτή οι θέσεις αυτές του κ Γκιονούλ για το ''εθνικό κράτος'' - έστω και αν επιχειρήθηκε να αποδοθούν σε ''παρεξήγηση''- δεν μπορούν να μην αποτελούν μέρος της ερμηνείας της τοποθέτησης του ως νέος Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε αυτή την κρίσιμη - για το Κουρδικό- περίοδο.

Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.Α Νταβούτογλου ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι στη θέση του Υπουργού Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, που εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, διόρισε τον κ. Βετζντί Γκιονούλ. Σχετικά δε με τον διορισμό ο κ. Νταβούτογλου είπε: «Στη θέση του Υπουργού Άμυνας διόρισα τον πεπειραμένο κ. Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε χρηματίσει και πάλι Υπουργός Άμυνας. Το θέμα το ανέφερα χθες στον αξιότιμο Πρόεδρό μας και σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες».

Ο κ. Βετζντί Γκιονούλ γεννήθηκε το 1939 στο Έρζιντζαν και αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Άγκυρας. Επίσης είχε χρηματίσει Νομάρχης της Άγκυρας και της Σμύρνης. Αργότερα, όταν εξελέγη βουλευτής από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μεταξύ 2002-2011, είχε και πάλι ασκήσει καθήκοντα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ