Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα "όχι" και τα "ναι" το δημοψήφισμα ,οι "Μεγάλες Ιδέες" μας κι ένα τηλέφωνο που πρέπει να γίνει

04.07.2015 | 21:32
Μετά από έξι χρόνια σκληρότατης λιτότητας, απάνθρωπων οικονομικών μέτρων ,ανεργίας και ύφεσης βρισκόμαστε μπροστά σε μία κάλπη με δύο ψηφοδέλτια στο χέρι. Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση ψηφίζοντας ναι ή όχι. Αλλά το δράμα μας είναι ότι γνωρίζουμε καλά πως ότι κι αν ρίξουμε το μόνο που θα επηρεάσουμε -αν το επηρεάσουμε- θα είναι η ένταση της θύελλας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Τίποτα άλλο…


Από τη μια το ναι για να συνυπογράψουμε επέκταση της “φαρμακευτικής αγωγής” που έχει επιβάλλει το Βερολίνο και η οποία αποδεδειγμένα σκοτώνει αργά και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύει. Τα λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί όχι μόνο εμείς.

Από την άλλη το όχι το οποίο πολλοί το βλέπουν ως την τελική επώδυνη και δύσκολη λύση .Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τι θα προκαλέσει το όχι και για πόσο. Αλλά η κατάντια της χώρας από τόσα ναι του δίνει δυναμική.

Ότι κι αν βγάλει η κάλπη τα δύσκολα είναι μπροστά μας και καλό είναι όλοι μας να προετοιμαστούμε και να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ήρεμοι και ενωμένοι. Η χώρα , το Έθνος, έχει περάσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και τα κατάφερε. Τα κατάφερε όταν έπεφταν σφαίρες,βόμβες απο τους εχθρούς, ακόμη κι όταν αδελφός σκότωνε αδελφό. Θα τα καταφέρει και με …περιορισμένα ή ακόμη και με κλειστά ATM. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι .

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αυτοκριτική και το αυτομαστίγωμα που επι έξι χρόνια είναι αγαπημένη μας συνήθεια. Καλό μας κάνει η αυτοκριτική . Αρκεί κι αυτή να έχει ένα όριο. Τώρα ,αυτές τις ώρες που περνάμε κι αυτές που ακολουθούν δεν μας χρειάζεται. Γιατί επιτέλους δεν είμασταν εμείς μόνο που τα κάναμε όλα λάθος. Τα λάθη των δήθεν εταίρων είναι εγκληματικά και ύποπτα και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίοδο της κρίσης αλλά και πολλά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί. Δεν φταίνε για όλα οι ξένοι αλλά δεν μπορούμε και να τους …αθωώνουμε. Γιατί αυτή την εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι πάρα πολλοί εντός της χώρας είχαν μεγαλύτερη αγωνία για τους έξω !

Αν για κάτι είμαστε …κατηγορούμενοι είναι ότι “τσιμπάμε” πολύ εύκολα στις “Μεγάλες Ιδέες” . Ίσως επειδή όταν χάσαμε την πρώτη , την αυθεντική ας πούμε, δεν βρήκαμε τίποτα για να την αντικαταστήσουμε. Η είσοδος στην ΕΟΚ ,που μετά έγινε ΕΕ , η ΟΝΕ, αποτέλεσαν “μεγάλες ιδέες” τις οποίες αμέσως αποδεχτήκαμε να “κυνηγήσουμε” χωρίς να φροντίσουμε να μάθουμε για το κόστος τους και τις υποχρεώσεις μας. Και βέβαια κανείς δεν ήθελε να το μάθουμε. Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν έπρεπε να ενταχθούμε στην λεγόμενη “ευρωπαϊκή οικογένεια”. Αλλά θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ίσως σε άλλο χρόνο , με καλύτερη προετοιμασία και με ολοκληρωμένο σχέδιο και στόχους. Κι αυτή η διαπίστωση δεν έχει να κάνει με την είσοδό μας στην ΕΟΚ αλλά με την Σημιτική εκστρατεία για την άρον άρον είσοδό μας στην ΟΝΕ. Για την οποία όλοι πανηγυρίζαμε βέβαια τότε.

Ενθουσιαζόμαστε εύκολα όμως είναι γνωστό αυτό και όταν έρχεται ο λογαριασμός απογοητευόμαστε ακόμη ευκολότερα.

Ας είμαστε λοιπόν απολύτως λογικοί στην κάλπη του δημοψηφίσματος. Ας προσπαθήσουμε να ακούσουμε πρώτα αυτή τη φωνή της λογικής και μετά το ένστικτο ,το θυμό ή το φόβο. Η λογική πρέπει να επικρατήσει όλων των άλλων. Κι αυτή επιβάλλει και κάτι ακόμη. Μόλις ρίξετε τη ψήφο σας , πάρτε τηλέφωνο τον φίλο ή τον συγγενή σας με τον οποίο αυτή την εβδομάδα τσακωθήκατε επειδή θα ψηφίσει …το “άλλο”. Θα σας χρειαστεί και θα τον χρειαστείτε απο τη Δευτέρα . Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά …

Η φωτογραφια που επιλέξαμε είναι του Reuters και δεν είναι τυχαία. Είναι από το Καστελόριζο. Από εκεί που ξεκίνησε η περιπέτεια…
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ