Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δικαίωσε αξιωματικό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -Γιατί είχε προσφύγει

19.06.2015 | 16:12
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε Έλληνα αξιωματικό του στρατού. Ο αξιωματικός είχε αναγκαστεί να πληρώσει στο δημόσιο προκειμένου να μπορέσει να παραιτηθεί πριν από το προβλεπόμενο τέλος της υπηρεσίας του.

Το δικαστήριο έκρινε ομοφωνα ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 4 παράγραφος 2 περί απαγόρευσης αναγκαστικης εργασίας ,της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι η πρώτη απόφαση που εκδίδεται γι΄αυτό τι θέμα.

Ο αξιωματικός Γιώργος Χήτος πέρασε στο Ιατρικό Τμήμα της ΣΣΑΣ το 1986. Η υποχρέωσή του ήταν να υπηρετησει στις ΕΔ για 12 χρόνια συν μια πρόσθετη 5ετία σε όσους είχαν αποκτήσει συγκεκριμένη ειδικότητα.


Ο αξιωματικός υπέβαλλε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2006 με το βαθμό του αναισθησιολόγου-συνταγματάρχη.Τον Μάρτιο του 2007 πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να υπηρετήσει για ακόμη εννέα χρονια ή διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει 107.000 ευρώ αποζημίωση.

Προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο τον Δεκέμβριο του 2013 έκρινε ότι τα πεντε χρόνια εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας είναι πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Μείωσε έτσι την αποζημίωση σε 50.000 ευρώ.

Στο μεταξύ είχε προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αν και αναγνώρισε την δυνατότητα του κράτους να προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο που πρέπει να υπηρετούν οι στρατιωτικοί ωστόσο έκρινε ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ήταν δυσανάλογα μεγάλο κι έτσι παραβίαζε την απαγόρευση αναγκαστικής εργασίας!

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ