Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

100 χρόνια μετά η Τουρκία επιστρέφει στο Κατάρ

15.06.2015 | 00:06
Το Αλ Μόνιτορ αναφέρει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να ιδρύσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Εστιάζει στην στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Κατάρ τον Μάρτιο και λέει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το άρθρο η συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση, στρατιωτική βιομηχανία, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μοίρασμα πληροφοριών. Το Αλ Μόνιτορ αναφέρει πως το πιο εντυπωσιακό σημείο της συμφωνίας είναι πως επιτρέπεται η εγκατάσταση στρατού της μιας πλευράς στο έδαφος της άλλης.
Στην ανάλυση που φέρει την υπογραφή του Μετίν Γκιουρτζάν, αναφέρεται πως η εγκατάσταση Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, δεν έχει καμία σχέση με την συμφωνία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με τις ΗΠΑ για την ̈εκπαίδευση και εξοπλισμό ̈ των αντιπολιτευόμενων της Συρίας.

Σύμφωνα με το Αλ Μόνιτορ το Κατάρ που έχει έλλειμμα στην στρατιωτική ισχύ φαίνεται αποφασισμένο να καλύψει το έλλειμμα αποτροπής που έχει στην περιοχή του Κόλπου, με μια στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία και αν χρειαστεί ακόμη και με την ίδια την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Πηγές ασφαλείας τονίζουν πως ο τουρκικός στρατός σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα επιθυμεί να παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στο εθνικό και διεθνές δίκαιο. Κάποιες πηγές τόνισαν την σημασία που έχει αυτή η ιστορία να ̈τρέξει ̈ σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους στην περιοχή του Κόλπου.

Το άρθρο αναφέρει πως η πρώτη τουρκική μονάδα που θα σταλεί θα περιλαμβάνει μια μικρή μονάδα του ναυτικού και ειδικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται επίσης στο άρθρο πως ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από το Κατάρ στις 19/8/1915.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Gazi Δρ. Μεχμέτ Ακίφ Οκούρ απαντώντας στην ερώτηση του Αλ Μόνιτορ σχετικά με το βασικό αίτιο που ώθησε την Τουρκία να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, δήλωσε πως : ̈Η περιοχή του Κόλπου έχει μεγάλη σημασία από την σκοπιά των πολιτικο-οικονομικών ισορροπιών. Η Τουρκία σαν περιφερειακός παίκτης θέλει να είναι αποτελεσματική σε κάθε πεδίο στην περιοχή εκεί. Η στενή συνεργασία με το Κατάρ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Ενώ η εξισορρόπηση του Ιράν και η αύξηση της τουρκικής ισχύος στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, είναι παράγοντες που ενδυναμώνουν την Τουρκία στις διμερείς διαπραγματεύσεις της με Ρωσία και Κίνα και της αποδίδουν δικαίωμα λόγου στο θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας. ̈

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Χουριέτ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ