Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

120 νεκροί στη Συρία, που φλέγεται!

24.04.2011 | 19:42
Ξεπερνούν τους 120 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η “Επιτροπή των Μαρτύρων της Επαναστασης της 15ης Μαρτίου” καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.

Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν και την Κυριακή την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας το Σάββατο στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία.
Την ίδια στιγμή Σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν τον πρόεδρο των Επιτροπών Υπεράσπισης των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία Ντανιέλ Σαούντ, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στο σπίτι του στην Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Καταδικάζουν τη βία

Η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να "δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" με όλες τις πλευρές.

Η καναδική κυβέρνηση εκφράζει την "έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδάς ζητεί από τη Δαμασκό "να δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με όλες τις πλευρές στη Συρία και να επιταχύνει την υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, επικαλούμενο τη "γρήγορη επιδείνωση" της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία.

Tags: ΣΥΡΙΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ