Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1.280 έργα τέχνης κλεμμένα απο Ναζί στο Μουσείο της Βέρνης

24.11.2014 | 09:17
Πάνω από δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη χαμένων αριστουργημάτων που είχαν κατασχέσει Ναζί από τους εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτες τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανοί αξιωματούχοι και ένα μουσείο της Ελβετίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι πίνακες θα σταλούν στη Βέρνη.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι αποδέχεται την κληρονομιά του γερμανού συλλέκτη έργων τέχνης Κορνέλιους Γκούρλιτ, έναν θησαυρό περισσότερων των 1.000 έργων, ορισμένα από τα οποία ανήκαν σε περιουσίες εβραίων και εκλάπησαν από τους ναζί.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Κρίστοφ Σόιμπλιν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Μουσείο θα συνεργασθεί με τις γερμανικές αρχές για να εντοπίσει τα κλεμμένα ή βιαίως αποσπασμένα από τους κατόχους τους έργα με στόχο την επιστροφή τους στους νομίμους ιδιοκτήτες τους.

(Πίνακας του Γερμανού Μαξ Λίμπερμαν και στην πρώτη φωτογραφία, Renoir - The Sitting Man)

Οι υπεύθυνοι του μουσείου τέχνης της ελβετικής πρωτεύουσας ανακάλυψαν τον Μάιο ότι ο Κορνήλιο Γκούρλιτ παραχωρούσε, στη διαθήκη του, τη συλλογή 1.280 έργων τέχνης που κρατούσε κρυμμένα επί δεκαετίες. Τη συλλογή ανακάλυψαν ελεγκτές της εφορείας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στο διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μοναχό το 2012.

Ο Γκούρλιτ απεβίωσε τον Μάιο σε ηλικία 81 ετών. Ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνονται και πίνακες του Σαγκάλ και του Πικάσο.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έχει προειδοποιήσει το μουσείο για πληθώρα μηνύσεων εάν αποδεχτεί τα έργα αυτά. Προκειμένου να περιοριστούν ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι, το μουσείο έχει τη δυνατότητα να αφήσει κάποια από τα έργα στη Γερμανία έως ότου προσδιοριστεί η προέλευσή τους, μετέδωσαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ