Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16.12.2011 | 20:05

14 άμαχοι νεκροί στη Συρία.Τι είπε ο Αμερικανός ΥΕΘΑ για τη κρίση,τη Ρωσία και τη Τουρκία

Τουλάχιστον 14 άμαχοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σήμερα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατά τις μαζικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 14 άμαχοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σήμερα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαμαρτυρία για την κωλυσιεργία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, του Αραβικού Συνδέσμου να τιμωρήσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

   

Ο Όμαρ Χόμσι, ακτιβιστής στην επαρχία Χομς, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι 10 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον τους στην περιοχή Μπάμπα Αμρ.

   

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ντεράα, κοντά στη μεθόριο με την Ιορδανία, σύμφωνα με τον Χόμσι.

   

Μόνον στη Χομς περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

   

"Γιατί ο Αραβικός Σύνδεσμος αναβάλλει τη σύνοδό του για τη Συρία η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο; Το κάνει για να δώσει στο καθεστώς την ευκαιρία να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους;", δήλωσε ο Χόμσι επικαλούμενος τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών.

   

Εικόνες που εστάλησαν από την αντιπολιτευόμενη οργάνωση Συριακή Επανάσταση 2011 δείχνουν μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ντεράα, της Χάμα και της πρωτεύουσας Δαμασκού. Οι σημερινές διαδηλώσεις είχαν σύνθημα: "Ο Αραβικός Σύνδεσμος μας Σκοτώνει - Φτάνουν πια οι Διορίες".

   

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα χαιρέτισε σήμερα από την Άγκυρα το "σημαντικό βήμα" που συνιστά η ρωσική πρόταση για μια απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία, όπως και τον "ηγετικό ρόλο" που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στις προσπάθειες για την άσκηση πιέσεων στο καθεστώς του Άσαντ.

   

"Είναι ένα σημαντικό βήμα από τη Ρωσία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να εργαστεί στους κόλπους του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πιέσεων προς τη Συρία", δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη "πολλή δουλειά" που πρέπει να γίνει.

   

Η Μόσχα, η οποία μπλοκάριζε μέχρι στιγμής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αποφάσεις που κατηγορούσαν τη Δαμασκό, παρουσίασε χθες ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο καταδικάζει τη χρήση βίας "από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης χρήσης βίας από τις συριακές αρχές".

   

Ο Πανέτα χαιρέτισε εξάλλου τη στάση της Τουρκίας στο συριακό θέμα. Η πρώην σύμμαχος της Δαμασκού συντάχθηκε με τον Αραβικό Σύνδεσμο για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία.

   

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πανέτα δήλωσε ότι διαπιστώνει ταύτιση απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την ανάγκη να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης στο συριακό καθεστώς για να τερματίσει την καταστολή και ο Άσαντ "να εγκαταλείψει την εξουσία".

   

Παράλληλα το κύριο κίνημα της αντιπολίτευσης της Συρίας, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC), ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει τριήμερο συνέδριο στην Τυνησία. Αυτό θα αρχίσει αργότερα σήμερα.

   

Περίπου 200 μέλη του SNC αναμένεται να μετάσχουν στο συνέδριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Τύνιδα και έχει στόχο την κατάρτιση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στη μάχη με το καθεστώς του Άσαντ.

   

Το SNC, το οποίο έχει επικεφαλής τον Μπουρχάν Γαλιούν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο. Ορισμένα από τα μέλη του ζουν στη Συρία, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται στην εξορία.

   

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου αυτού, ο νέος πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι τάχθηκε κατά μιας ξένης επέμβασης στη Συρία.

   

"Βεβαίως τάσσομαι κατά μιας ξένης επέμβασης στη Συρία", δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, εκφράζοντας για πρώτη φορά την άποψή του για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής από την εκλογή του την Τρίτη.

   

"Είμαι συντετριμμένος που η συριακή επανάσταση έχει κυλιστεί στη βία (...) και ελπίζω ότι οι Σύροι αδελφοί μας εντός και εκτός της χώρας θα ενωθούν και θα διαδραματίσουν έναν ηθικό ρόλο προκειμένου αυτή η επανάσταση να είναι δημοκρατική, ειρηνική, όχι εθνικιστική και χωρίς μια ξένη επέμβαση", προσέθεσε.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ