Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

14 δις δολάρια για 100 JSF

14.10.2010 | 22:22
Ανεβαίνει επικίνδυνα το κόστος της κατασκευής του μαχητικού F-35 για την Τουρκία και οι γείτονες μας, δεν ξέρουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Η Τουρκία είναι μέλος των χωρών που συμμετέχουν στο «κονσόρτσιουμ» που θα κατασκευάσουν το νέο αυτό μαχητικό. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Αυστραλία.
Το αρχικό κόστος συμμετοχής της Τουρκίας για την αγορά και την συμπαραγωγή ανταλλακτικών για 100 μαχητικά τύπου F-35, είχε υπολογιστεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών του τουρκικού στρατού, ενημερώθηκε από το «κονσόρτσιουμ» ότι το κόστος ανεβαίνει λόγω «κτακτων» δαπανών και το μερίδιο της Τουρκίας σε αυτή την αύξηση του κόστους είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή το συνολικό κόστος για την Τουρκία θα φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο στρατός ψάχνει τρόπο για να αντεπεξέλθει στις νέες οικονομικές ανάγκες και θα ζητήσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα τα δώσει. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ζαμάν, το αρχικό κόστος των F-35 είχε υπολογιστεί ως 60 εκατομμύρια δολάρια για κάθε μαχητικό. Αργότερα το κόστος έφτασε στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Οι απαισιόδοξοι στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μιλούν ότι το συνολικό κόστος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών, μπορεί μελλοντικά να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το κόστος ανα μονάδα στα 200 εκατομμύρια δολάρια!
Βέβαια αυτό που τονίζουν οι υπέρμαχοι αυτών των υπέρογκων δαπανών, είναι ότι η Τουρκία θα κατασκευάζει κάποια μηχανικά μέρη των F-35, που ίσως αυτό αποφέρει μια προστιθέμενη αξία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ