Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Σαν Σήμερα

1833: Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

16.02.2012 | 00:00
1568: Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας -3.000.000 ψυχές- καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1923: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών. Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1933: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και εργατών στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι νεκροί και οι τραυματίες να φθάσουν τους 100.

1941: Τα 43ο και 44ο Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνουν τη βόρεια κορυφή του όρους Σεντέλι (Βόρεια Ήπειρος).

1942: Κυκλοφορεί η ιδρυτική προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Ο ΕΛΑΣ αποτελεί την ένοπλη έκφραση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Συγκροτείται σε κανονικό στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάσσεται και σημαντικός αριθμός μόνιμων στελεχών του στρατεύματος με επικεφαλής τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που γίνεται και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

1944: Φάλαγγα από πέντε αυτοκίνητα με Γερμανούς στρατιώτες, που κατευθύνεται από την Τρίπολη προς την Καλαμάτα, πέφτει σε ενέδρα τάγματος του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στο χωριό Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας. Σκοτώνονται 24 Γερμανοί και άλλοι 24 συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι, ενώ σημαντικός αριθμός όπλων και πυρομαχικών περιέρχεται στα χέρια των ανταρτών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ