Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Σαν Σήμερα

1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου

28.12.2011 | 12:34

1775: Γεννήθηκε ο Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής.

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

1895: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.

1903: Γεννήθηκε ο Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

1918: Οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές.

1920:  Ο Λοχαγός Π. Οικονομάκος και ο Υπολοχαγός Δ. Παπαναστασίου της Γ' Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας αναγνώρισαν με αεροσκάφος Breguet 14 τις τουρκικές δυνάμεις που μάχονταν εναντίον της Μεραρχίας Αρχιπελάγους στο Μποζ Εγιούκ. Στη συνέχεια, αφού τις βομβάρδισαν και τις πυροβόλησαν, έριξαν ερματισμένο φάκελο με τις πληροφορίες στη Μεραρχία, οι οποίες ήταν ζωτικής σημασίας γι' αυτήν. Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση κατά μέτωπον επίθεση όλων των δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι τουρκικές θέσεις χωρίς δυσκολία (Μάχη Κοβαλίτσας - Ακτσέ Μπουνάρ).

1937: Πέθανε ο Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης. (Μπολερό, Εικόνες από μια έκθεση)

1940: Τρία βομβαρδιστικά Blenheim Mk II της 32ης Μοίρας έπληξαν εχθρικά πλοία στον κόλπο της Αυλώνας, παρά την επικρατούσα κακοκαιρία. Κατά την επιστροφή δέχθηκαν επίθεση από περίπολο τριών ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 χωρίς επιτυχία.

1962: Γεννήθηκε ο Μισέλ Πετρουσιανί, γάλλος πιανίστας της τζαζ.

1971: Πέθανε ο Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.

1973: Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.

1984: Πέθανε ο Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης. (Αγρία Συμμορία)Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ