Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Σαν Σήμερα

1943. Πεθαίνει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς

27.02.2012 | 00:01
380: Ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού (Βυζαντινού) κράτους.

1861: Με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.

1869: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1929: Καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο Πανελλήνιον, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

1933: Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

1943: Τμήμα Ελλήνων ανταρτών του Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας (ΕΣΑΠ) εξουδετερώνει τη γερμανική φρουρά των μεταλλείων Τσαγκλή στα Φάρσαλα και καταστρέφει τα μηχανήματα που υπάρχουν σε αυτά.

1943: «Πεθαίνει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Την επομένη γίνεται η κηδεία του, που με την αυθόρμητη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατρέπεται σε μεγαλειώδη εκδήλωση εθνικής αντίστασης. Ο άλλος σπουδαίος ποιητής Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει το γνωστό ποίημά του: "Ηχήστε οι Σάλπιγγες….οι σημαίες οι φοβερές, στης Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αέρα" και το πλήθος, αγνοώντας την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ