Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19 Οκτωβρίου 1980 - Η Ελλάδα επιστρέφει στο ΝΑΤΟ

19.10.2013 | 00:03
19 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ απ΄ όπου είχε αποχωρήσει στις 14 Αυγούστου του 1974 .

Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε αποφασίσει να αποσυρθεί η Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά τον Αττίλα 2. Τότε σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφερόταν ότι: 

«…το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου… Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του….»

«…το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου…

Η απόφαση Καραμανλή “συμβάδιζε” με τη θέληση της ελληνικής κοινής γνώμης. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Ωστόσο η χώρα δεν “έψαξε” να βρει άλλο δρόμο ,ούτε να σχεδιάσει πως θα σταθεί στρατιωτικά μόνη της εκτός Συμμαχίας. Περίμενε να περάσουν έξι χρόνια για να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ 70 μέρες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν η Τουρκία “αλώνισε” στο ΝΑΤΟ και όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις 19 Οκτωβρίου 1980 με σαφώς χειρότερες συνθήκες.
Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ τελικά έκανε περισσότερο ζημιά στη χώρα.  

Διαβάστε ακόμη:


H πόρτα του NATO ανοιχτή για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων

NATO: "Όχι άλλες περικοπές δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των μελών μας"
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ