Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"2012.Η κρισιμότερη χρονιά για τους στρατιωτικούς".Άρθρο του γ.γ ΣΥΣΜΕΔ

05.01.2012 | 16:01
Αναστάσιος Τσάκαλος
Αρχικελευστής ΕΜΘ (ΜΗΧ)
Γεν. Γραμματέας ΣΥΣΜΕΔ

 
Το 2012 ίσως καταστεί η κρισιμότερη χρονιά για τους Έλληνες στρατιωτικούς. Το 2011 τους βρήκε με δραματική μείωση των μισθών τους, με περικοπές των επιδομάτων τους και σημαντικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Κεκτημένα δικαιώματα ετών, που χάθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
 
Στο όνομα της συνεισφοράς όλων των Ελλήνων πολιτών προκειμένου η Χώρα να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης μπήκαν και οι Έλληνες στρατιωτικοί με όποιο αντάλλαγμα.
 
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι στρατιωτικοί «παράγουν» το αγαθό της ασφάλειας. Της ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι οι πολίτες της Χώρας προκειμένου να ζουν και να δρουν σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
 
Η «παραγωγή» αυτού του αγαθού αναγκαιοί ανθρώπους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παραμένοντες απερίσπαστοι στο καθήκον τους από εξωτερικούς – εξωγενείς παράγοντες που τορπιλίζουν και κάμπτουν το ηθικό και το φρόνημά τους.
 
Ωστόσο, τα 2 τελευταία χρόνια το ηθικό κάμφθηκε και οι Έλληνες στρατιωτικοί απαξιώθηκαν από σημαντικά πολιτικά χείλη ως «γραφειοκράτες» «μη παραγωγικοί» αυτιστικοί» κλπ, μη έχοντας τη δυνατότητα να αντιδράσουν όπως οι λοιποί Έλληνες πολίτες θα έκαναν. Όπως το κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο ένοιωθε ότι εξυβρίζεται, συκοφαντείται και λοιδορείται στο όνομα ενός άγνωστου συμφέροντος, χωρίς εξηγήσεις. Το ηθικό και το φρόνημα βρίσκεται ήδη στο ναδίρ και ως διαφαίνεται δεν θα επανακαμφθεί.
 
Οι πρώτοι μήνες του 2012, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), θα καθορίσουν το μισθολογικό ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών. Οι Έλληνες στρατιωτικοί ενδέχεται να δουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά τους της τάξεως του 30%, όπως διαρρέουσες πηγές αφήνουν να εννοηθεί. Όμως, καλό είναι να είμαστε και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ήδη μέχρι σήμερα η πρακτική έχει δείξει ότι από αυτά που διαρρέονται τελικά υλοποιούνται τα μισά και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, κοντός ψαλμός αλληλούια.
 
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr) ήδη από την 28-12-2011 απέστειλε στους διαφόρους φορείς, μια τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, αναφορικά με το μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών, αντισταθμίζοντας όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα, προς την κατεύθυνση, του εξορθολογισμού, της δικαιοσύνης και της λογικής. Αναμένεται να δούμε εάν οι φορείς αποδεχτούν ή απορρίψουν την πρόταση και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών. Όλοι μας θα κριθούμε και το σίγουρο είναι ότι θα αποδοθεί αυτό που αναλογεί στον καθένα.
 
Παρ΄ όλ΄ αυτά τα πηγαδάκια στις οικογένειες των στρατιωτικών φούντωσαν και τα μολύβια με τα χαρτιά πήραν φωτιά. Γράψε - σβήσε, κόψε - ράψε. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπήκαν στη διαδικασία αυτή, που φέτος δεν είδαν τον Αι Βασίλη να περνάει από το σπίτι τους. Μα στο τέλος δεν μένει τίποτα. Ήδη κόψαμε αρκετά και βασικά. Τι θα κάνουμε; Πώς θα αντέξουμε; Υπομονή. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Μα δεν υπάρχει, πλέον, άλλη υπομονή. Να την κόψουμε και να την φάμε; Γίνεται; Δεν γίνεται. Και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Και δώσε πάλι από την αρχή. Γράψε – σβήσε, κόψε – ράψε. Τα ίδια και τα ίδια. Στενοχώρια και απογοήτευση. Μα καλά αυτή θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα; Υπομονή, λέει ο ψύχραιμος στρατιωτικός. Τι υπομονή πετάγεται ο/η σύζυγος και τα παιδιά. Σε τι να κάνουμε υπομονή; Άντε, λοιπόν, τώρα να δώσεις απάντηση.  
 
Η πρόταση του Συνδέσμου, ωστόσο, κινήθηκε αφενός με γνώμονα τα δημοσιονομικά και αφετέρου με στόχο την ανύψωση του ηθικού των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Οφείλουμε, τέλος, να επισημάνουμε ότι ο τομέας της άμυνας εκτός από τη διαρκή αναβάθμιση και συντήρηση του εξοπλισμού του, απαιτεί και την ανύψωση του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού του, που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος και επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να αποδώσουν τα μέγιστα. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας στρατιωτικός πρέπει να πάψει να αμείβεται με μισθούς κατώτερους των δημοσίων υπαλλήλων έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει ένα πολύ δυσκολότερο εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο, τόσο οι ομαλές συνθήκες εργασίας όσο και ύπαρξη ωραρίου είναι ζητούμενα και όχι αυτονόητα.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ