Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3000 ευρώ κοστίζει η θητεία,στην ελληνική οικογένεια! Πάρτε μέτρα!

23.07.2011 | 00:49
Η θητεία μπορεί να έχει μειωθεί στο ελάχιστο και αυτό να έχει προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων. Ωστόσο παραμένει δυσβάσταχτη υποχρέωση όχι όμως για τους στρατιώτες όπως πολλοί νομίζουν αλλά γα τις οικογένειές τους! Υπολογίζεται ότι η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ενός νέου κοστίζουν στη μέση ελληνική οικογένεια περίπου 3000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα στις ημέρες που διανύουμε δεν υπάρχουν πια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.


Και τι μπορεί να γίνει; Μείωση θητείας ούτε για αστείο. Κατάργηση θητείας,είναι λάθος στην Ελλάδα ,αυτή είναι η άποψη πάρα πολλών αξιωματικών και θα συμφωνήσουμε. Όχι μόνο γιατί επαγγελματικό στρατό στην Ελλάδα δεν δείχνουμε να μπορούμε να φτιάξουμε,αλλά και γιατί όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα,δεν μπορεί οι πολίτες της να μην έχουν καμία επαφή με τις ΕΔ. Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι η στρατιωτική εκπαίδευση την οποία έχουν οι νέοι μας είναι αυτή που πρέπει,αλλά αυτό είναι που πρέπει να βελτιώσουμε κι όχι να καταργήσουμε τη θητεία.

Το οικονομικό πρόβλημα όμως παραμένει κι όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει ...μόνιμη κατάσταση.

Το ΥΕΘΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα,όμως οι λύσεις που μπορεί να δώσει είναι περιορισμένες. Ατύπως η εντολή που έχει δοθεί είναι στρατιώτες που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ,να διευκολύνονται με άδειες ή εξόδους ώστε αν είναι δυνατόν να εργάζονται για να συνεισφέρουν το ελάχιστο που μπορούν στα οικονομικά των οικογενειων τους.

Αυτό δεν αρκεί. Το ΥΕΘΑ θα πρέπει να επεξεργαστεί μια δέσμη μέτρων με τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις πραγματικά φτωχές οικογένειες,που όλο και θα πληθαίνουν. Η μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα μεταθέσεων κοντά στον τόπο όπου ζουν οι οικογένειες φτωχών στρατιωτών,πρέπει να γίνει κανόνας. Για να υπάρξει αυτή η ευελιξία πρέπει να παταχθεί το "ρουσφέτι" που εξακολουθεί να υπάρχει στις ΕΔ.
Το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού που είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος ,πρέπει να γίνει ουσιαστικό και αποτελεσματικό και να συνδεθεί σε καθημερινή βάση με την αγορά εργασίας.

Ο θεσμός των ΕΦΟΠ ,πρέπει να προχωρήσει και ίσως σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 500 ή 600 ευρώ που προβλέπεται να παίρνουν ως μισθό,να δίδονται σε στρατιώτες χωρίς πόρους από την αρχή της θητείας τους,εφόσον δηλώσουν ότι θα παραμείνουν ως ΕΦΟΠ ,μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Λύσεις μπορούν να υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν.

Αντιθέτως πρέπει να εκλείψουν αντιλήψεις και συμπεριφορές σαν κι αυτές που καταγγέλουν στρατιώτες από τη ΣΕΑΠ της Κρήτης,μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλουν ενώ "η ΣΕΑΠ είναι μονάδα με φαντάρους που στην πλειοψηφία τους είναι μειωμένης θητείας, δηλαδή παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι (είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των γονέων μας που αντιμετωπίζουν ανίατες ασθένειες, σωματική παράλυση, ψυχικές ασθένειες κ.ά.), κοινωνικά προβλήματα (χωρισμένους γονείς, σοβαρότατα οικονομικά ζητήματα) και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί" κάτι που σημαίνει ότι "οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε, όχι μόνο για να συντηρούμε τους εαυτούς μας, αλλά για να συνεισφέρουμε και στις οικογένειές μας",η διοίκηση της μονάδας δεν βοηθά σ΄ αυτή τη κατεύθυνση.
 
Tags: ΘΗΤΕΙΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ