Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έσωσαν 400 μετανάστες οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις νότια του Λαμπεντούζα

15.10.2013 | 13:56
Τετρακόσιους μετανάστες περισυνέλεξαν σκάφη του ιταλικό πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, καθώς κι ένα ιταλικό εμπορικό πλοίο τη νύχτα σε τρεις επιχειρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού Λαμπεντούζα.

Οι πρώτες συντονισμένες ενέργειες των ιταλικών δυνάμεων, στα πλαίσια της επιχείρησης "Mare Nostrum"
 
Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν: σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, όπου εντοπίσθηκε ένα πλεούμενο με 80 μετανάστες, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Μάλτα και στη Λαμπεντούζα, όπου το πολεμικό ναυτικό προσέτρεξε σε βοήθεια 250 Ερυθραίων, και νότια από τη Λαμπεντούζα, όπου 80 μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλοίο Πελούζο, της ιταλικής ακτοφυλακής.

Πρόκειται για τις πρώτες συντονισμένες ενέργειες των ιταλικών δυνάμεων, στα πλαίσια της επιχείρησης "Mare Nostrum", στόχος της οποίας είναι να αποφευχθούν νέα πολύνεκρα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας.

Ολοκληρώνεται, στο μεταξύ, η μεταφορά των 333 σορών των θυμάτων του ναυαγίου που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Πρόκειται να κηδευτούν στην πόλη του Ακράγαντα και σε δήμους της γύρω περιοχής του.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν πρόκειται να τελεστεί μια μόνο κηδεία δημοσία δαπάνη, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Πολλοί συγγενείς των θυμάτων είχαν ζητήσει επίμονα να μεταφερθούν τα φέρετρα στην Αιθιοπία και στην Ερυθραία. Αποφασίσθηκε τελικά να ενταφιαστούν σε ιταλικό έδαφος.

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να οργανωθεί μια τελετή μνήμης στην Λαμπεντούζα ή στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η εισαγγελία του Ακράγαντα διέψευσε ότι διαθέτει βάσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Λαμπεντούζα μπορεί να βρίσκονται συνεργοί των λίβυων λαθρεμπόρων οι οποίοι ενέχονται στην προσοδοφόρα μεταφορά μεταναστών από την βόρειο Αφρική στις ιταλικές ακτές.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ