Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

60 έως 100 αεροπλάνα σε ελληνικά αεροδρόμια. Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα!

22.03.2011 | 12:47
Από 60 έως και 100 αεροσκάφη είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα επόμενα 24ωρα οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις της Σούδας, της Ανδραβίδας και του Άκτιου! Η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη,οι οποίες "ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και τρεις μήνες",όπως είπε κορυφαία πηγή του υπουργείου Άμυνας στο Onalert.

Η Ελλάδα θέλοντας και μη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης που ενδέχεται να αποδειχτεί η μεγαλύτερη σε όγκο αεροπορικών δυνάμεων αλλά και σε διάρκεια από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Κι ενδέχεται η εμπλοκή της να γίνει ακόμη μεγαλύτερη,αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις στη Λιβύη,να μεταφερθούν στο έδαφος με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες και δεν είναι εύκολο. Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ θα κρίνουν και τη δική της στάση. Αν η διοίκηση της επιχείρησης περάσει στο ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή θα αναβαθμιστεί κι άλλο με την διάθεση των τεσσάρων μαχητικών F-16.

Οι ελληνικές ΕΔ βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Από τα Γενικά Επιτελεία έως τις αεροπορικές βάσεις επικρατεί κατάσταση ετοιμότητας όλο το 24ωρο. Όπως ανέφερε στο Onalert,πηγή του ΓΕΕΘΑ , "μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει όπως είναι λογικό στα μαχητικά αεροσκάφη που έρχονται στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν,ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσουν αυτά να εκτελέσουν τις αποστολές τους, οι ελληνικές ΕΔ, είναι κυριολεκτικά στο πόδι".

Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις αεροπορικές βάσεις να μην αποδειχτούν αρκετές για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ξένων αεροποριών για μεταστάθμευση αεροσκαφών τους στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό το λόγο κι έχει δοθεί εντολή να είναι έτοιμες κι άλλες:
*Καστέλι στη Κρήτη
*Άραξος στη Πελοπόννησο
*Τανάγρα

Το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις το επεσήμανε ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός χθες σε ομιλία του. Και είναι λογικό.

Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά.

Σήμερα αναμένονται στη Σούδα τα έξι Mirage 2000 από το Κατάρ,τα οποία θα συνοδεύονται και από ένα μεταγωγικό C-130. Η έλευσή τους είναι σημαδιακή. Πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη αραβικής χώρας που εντάσσονται στη "συμμαχία των προθύμων". Αναμένεται να ακολουθήσουν τα 24 μαχητικά (12 Mirage και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νότια της Κρήτης αναμένεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle,με 14 Rafale τα οποία θα κάνουν βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Στη Σούδα έφθασαν έξι νορβηγικά F-16 ενώ χθες το βράδυ απογειώθηκαν από τον Άραξο τα τέσσερα από τα συνολικά οκτώ βελγικά F-16 ,για τη πρώτη αποστολή τους στη Λιβύη. Η πτήση των Βέλγων ,ήταν αποστολή αναγνώρισης κι όχι βομβαρδισμού,αλλά ήταν η πρώτη πτήση ξένων μαχητικών που ξεκίνησε από ελληνική βάση. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι επιχειρήσεις των συμμάχων στη Λιβύη...επί χάρτου


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ