Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Θέματα Ασφάλειας στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Στόλτεμπεργκ

30.10.2014 | 15:21
Θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, εξέτασαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί.Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατεβαίνει από ελικόπτερο για να παρακολουθήσει την άσκηση "Πυρπολητής", στη βραχονησίδα Πλατιά, στον Αργοσαρωνικό Κόλπο (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου, οι δυο άνδρες εστίασαν σε θέματα συμμαχικής στρατηγικής και ασφάλειας σε όλην την περιφέρεια των συμμαχικών χωρών της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Διαβάστε τις δηλώσεις:

Α. Σαμαράς: Καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις εξελίξεις στον ανατολικό και τον νότιο γεωπολιτικό περίγυρο του ΝΑΤΟ, δύο μήνες σχεδόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Η κρίση στη Συρία και στο Ιράκ και η πάρα πολύ δυσάρεστη για όλο τον κόσμο τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών, δημιουργούν ήδη ένα κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Δηλαδή μιλώ για μια γεωγραφική ζώνη που αποτελεί την ευρύτερη γειτονιά της δικής μας χώρας και ακουμπά στα νότια σύνορα της Συμμαχίας. Επομένως η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα. Και γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την αξιοποίηση των μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, κυρίως μάλιστα εκείνης του “Μεσογειακού Διαλόγου”.

Θέση μας είναι ότι τα πολιτικής φύσεως εμπόδια που υπάρχουν σήμερα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο Μεσογειακός Διάλογος να παίξει το ρόλο του, για την περιφερειακή μας ασφάλεια.

Θέλω επίσης να πω ότι συζητήσαμε, επίσης, για την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία. Η κρίση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό και βαθιά ανησυχία στο ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική και διπλωματική επίλυσή της και είναι πρόθυμο να συμβάλει σε αυτήν, μαζί με άλλους Οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μιλάμε πάντα για μια λύση, στηριγμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Συζητήσαμε και το κεφάλαιο σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Η αποκατάσταση της πλήρους εταιρικής συνεργασίας στο πλαίσιο του “Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας” δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Πρέπει όμως να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά και η συνέχιση του πολιτικού αυτού διαλόγου.

Πιστεύουμε ότι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αναγκαία και η συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία με την κατάλληλη ενθάρρυνση, θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων.

Πιστεύω, λοιπόν, και το ότι συζητήσαμε και την υποχρέωση της Συμμαχίας ασφαλώς να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της, ήταν κάτι το φυσικό, να καταστεί σαφές δηλαδή, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είναι σε θέση, τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της. Κι ακόμα να φροντίζει την αύξηση της αμυντικής της ετοιμότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους απειλές εναντίον της ασφάλειας των κρατών-μελών της και των πολιτών τους. Όλα αυτά θα ήθελα να κωδικοποιούνται στο Σχέδιο Αυξημένης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία και του οποίου η επιμέρους επεξεργασία είναι πλέον σε εξέλιξη.

Από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι τόνισα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι κάθε Σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες. Και γι’ αυτό υποστηρίζουμε την παροχή διασφαλίσεων και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης Ετοιμότητας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις πρόνοιες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε συμβατότητα με τις Ιδρυτικές μας Πράξεις.

Ασφαλώς για το Αφγανιστάν, είπαμε και οι δύο ότι προσβλέπουμε στη συνέχιση της βοήθειας εκ μέρους της Συμμαχίας, ώστε να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα αυτή.

Αναφέρθηκα επίσης στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διατήρηση και περαιτέρω εμβάθυνση του Διατλαντικού Δεσμού ασφαλείας και επεσήμανα ότι, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική μας στενότητα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μόνο μέλη της Συμμαχίας που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Ως προς τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ θετικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δυο Οργανισμών, η οποία ίσως σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Τα όποια πολιτικής φύσεως εμπόδια θα πρέπει να παρακαμφθούν. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαθιδρύσουν μια λειτουργική συνεργασία, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών και των δύο Οργανισμών.

Και θεωρώ ότι αυτό που επί είκοσι χρόνια λειτουργεί πολύ αποδοτικά, το Πρόγραμμα “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη” (“Partnership for Peace”), είναι κάτι που συνιστά πλέον μια σημαντική επιτυχία στην ιστορία της Συμμαχίας μας.

Αναφέρθηκα επίσης στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικής Βαλκανικής, που είναι ένας διαχρονικός στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Βεβαίως, κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να αξιολογείται βάσει των σταδίων παρακολούθησης και εποπτείας που έχει θεσπίσει το ίδιο το ΝΑΤΟ, για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Θα ήθελα τέλος να πω στο νέο Γενικό Γραμματέα ότι όλοι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή και για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και για την Ελλάδα, που βγαίνει -η δική μας η Πατρίδα- από μακροχρόνια κρίση και που μπορεί πλέον και αποτελεί μια νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και η Συμμαχία μας καλείται σε αυτές τις προκλήσεις να ανταποκριθεί.

Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τις συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα, να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του και να τον καλωσορίσω για μια ακόμα φορά στην Αθήνα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ