Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AWACS στο Αφγανιστάν. Τα πετάνε και Έλληνες.

08.01.2011 | 00:38
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS που θα περιπολούν στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, για να βοηθήσει στη ρύθμιση των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

   

Οι σύμμαχοι κατέληξαν σε συμφωνία "ώστε τα AWACS να αρχίσουν να πραγματοποιούν τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν στα μέσα Ιανουαρίου", δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι θα αναπτυχθούν αρχικά για περιορισμένη αποστολή τριών μηνών. 

   

Δύο AWACS θα συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη αποστολή, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης συμμαχικής χώρας. 

   

Περίπου 17 χώρες συμμετέχουν στο στόλο των αεροσκαφών-ραντάρ του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στο Geilenkirchen (Δυτική Γερμανία). Εκτός από τις ΗΠΑ, δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν τα δικά τους AWACS, τετρακινητήρια B707 στα οποία έχουν γίνει μετατροπές, και είναι γεμάτα με αμερικανικές ηλεκτρονικές συσκευές. Τα πληρώματα των AWACS του ΝΑΤΟ είναι πολυεθνικά και σ΄ αυτά υπάρχουν και Έλληνες χειριστές.   

Η Γερμανία που έχει ένα σημαντικό ρόλο στον στόλο αυτό του ΝΑΤΟ, καθώς πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού της βάσης στο Geilenkirchen είναι Γερμανοί, δεν θα συμμετάσχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν, δήλωσε η ίδια διπλωμάτης. 

    

Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ