Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Αγριεμένος",ο Ερντογάν με το Νικολά Σαρκοζί.

25.02.2011 | 14:48
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έλθει αντιμέτωπος με τον Νικολά Σαρκοζί κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο γάλλος πρόεδρος στην Αγκυρα σήμερα, σχετικά με την αρνητική στάση του απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

   

"Προειδοποιήσαμε τον Σαρκοζί για το θέμα αυτό. Τού είπαμε ότι ο τρόπος προσέγγισης της Τουρκίας είναι πολύ λανθασμένος", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε αργά χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

   

"Θα τον ρωτήσω αύριο. Θα πω, έχεις κάνει αυτήν και αυτήν τη δήλωση ξανά και ξανά και σε μένα λες διαφορετικά πράγματα", είπε ο Ερντογάν.

    Ο Σαρκοζί δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2007 και προς μεγάλη απογοήτευση του Ερντογάν, ο Σαρκοζί επισκέπτεται την Τουρκία μόνο με την ιδιότητα του προέδρου της G20.

   

Αξιωματούχοι στο Παρίσι επεχείρησαν να περιορίσουν τις πιθανότητες να περιστραφούν οι συνομιλίες του Σαρκοζί στην Αγκυρα στα σχέδια της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του γάλλου προέδρου με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν θα είναι θέματα της G20 και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

   

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις απαιτούν μια πιο ουσιαστική επίσκεψη από αυτήν την ολίγων ωρών που πραγματοποιεί ο Σαρκοζί στην Αγκυρα. Το διμερές εμπόριο κατά το 2010 υπολογίζεται γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ και η Γαλλία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην Τουρκία. 

   

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε τουρκική εφημερίδα, ο Σαρκοζί επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζει ότι θα προτιμούσε μια προνομιακή εταιρική σχέση της με την ΕΕ λόγω του ρόλου της ως μεγάλης χώρας και γέφυρας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

   

"Για το λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατό πιο στενές σχέσεις, χωρίς πλήρη ένταξη στην ΕΕ, η οποία δεν θα ήταν ευνοϊκή ούτε για την Τουρκία, αλλά ούτε και για την ΕΕ", τονίζει ο Σαρκοζί σε γραπτές απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις της εφημερίδας Posta.

    Ανάλογες θέσεις με το Σαρκοζί έχει και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να τη συναντήσει στη Γερμανία τη Δευτέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχει επιπλήξει και τη γαλλική, αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση για τα εμπόδια που πιστεύει ότι δημιουργούν στην Τουρκία.

   

"Μην αλλάζετε τους κανόνες στη διάρκεια του παιχνιδιού. Γαλλία και Γερμανία χρησιμοποιείτε την επιρροή σας κατά της Τουρκίας. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την ΕΕ", τονίζει ο Ερντογάν.

   

Η Τουρκία, η οποία έχει αρχίσει επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, διαμαρτύρεται για άνιση μεταχείριση καθώς υποστηρίζει ότι άλλες υποψήφιες χώρες έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.

   

"Μάλλον θέλουν να τα παρατήσουμε. Εμείς αντιστεκόμαστε σ΄αυτό", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν η ΕΕ πρόκειται να απορρίψει ευθέως την Τουρκία, αυτή θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί η οικονομική και κοινωνική της νομοθεσία με αυτήν της Ευρώπης.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ