Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Αλ Τζαζίρα: "Καλύπτει" επαναστάσεις ή τις προκαλεί;

05.02.2011 | 15:20
Η  σύλληψη  του διευθυντή κι ενός δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα στο Κάϊρο,ήταν συνέπεια της φημολογίας που το καθεστώς Μουμπάρακ και οι υποστηρικτές του εδώ και μέρες συντηρούσαν. "Το Αλ Τζαζίρα παίζει βρώμικο παιχνίδι",έλεγαν υπονοώντας ότι η ενημέρωσή του είναι κατευθυνόμενη. Το Αλ Τζαζίρα είναι ένα φαινόμενο για τον αραβικό κόσμο. Είναι το μόνο "ελεύθερο" τηλεοπτικό δίκτυο. Και είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις θετικές και αρνητικές. Αυτό το φαινόμενο περιγράφει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Guardian στη Μ.Ανατολή, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον γαλλικό Le Monde Diplomatique.
Του ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΧΙΡΣΤ- Ανταποκριτής της Guardian Μ.Ανατολή
.


Περισσότερο από κάθε άλλη, η αραβική τηλεόραση χαρακτηρίζεται από την πιστότητα και ευλάβεια προς τα καθεστώτα.
Τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται, άμεσα ή έμμεσα από τις πολιτικές δυνάμεις που επιβάλουν λογοκρισία.
Γι΄αυτό το λόγο περιπτώσεις όπως αυτή του καναλιού Al-Jazeera, του Κατάρ, που μεταδίδουν είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο ειδήσεις προσπαθώντας να το κάνει με παρρησία δημιουργούν τεράστιο ενθουσιασμό.

Κάθε Τρίτη στις 21.00 , όλο και περισσότεροι άραβες παρακολουθούν την εκπομπή «Η αντίθετη κατεύθυνση", η οποία περιλαμβάνει δύο συνομιλητές που υπερασπίζονται αντίθετες απόψεις. Μοιάζει με το "Crossfire" του CNN και είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα του δορυφορικού καναλιού που έχει αναστατώσει την οπτικοακουστική πραγματικότητα των αράβων.
Ο οικοδεσπότης του "Η αντίθετη κατεύθυνση" ονομάζεται Faisal Al Kassim. Γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών που ζει στην περιοχή του Jebel, στη Συρία. Ο Kassim ήταν πάντα γοητευμένος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στα τριάντα εννέα του, απολαμβάνει τη δημομικότητα που είχε ονειρευτεί να έχει όταν ήταν δεκατέσσερα ή όταν εργαζόταν για μια επταετία στο αραβικό τμήμα του BBC.
Πριν από πέντε χρόνια, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, του Κατάρ πήρε την εξουσία –πραξικοπηματικά- από τον πατέρα του .
Με 100.000 κατοίκους, ο Κατάρ είναι το μικρότερο εμιράτο των αραβικών χωρών. Ωστόσο η βουληση για “εκδημοκρατισμό από πάνω” οδήγησε στην ιδέα για τη δημιουργία ενός δορυφορικού καναλιού για τις αραβικές χώρες.

Εκτός από τα αμέτρητα τοπικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχει ή διαχειρίζεται, κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει τώρα το δικό της παναραβικής εκπομπής.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία δεσπόζει στην νέα τάξη πραγμάτων της επικοινωνίας,με τη βασιλική οικογένεια και τους συμμάχους της να έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά το περιεχόμενο των καναλιών είναι πολύ αργά για να αλλάξει: θα βρείτε σε κάθε χώρα, την ίδια προπαγάνδα, και οι ειδήσεις εξακολουθούν να κυριαρχούνται δουλικά από τις δραστηριότητες των βασιλέων, προέδρων και εμίρηδων. "Αυτή είναι η δημοσιογραφία του" γεια "και" αντίο ", δήλωσε ο Kassim.
Αυτά τα κανάλια έχουν ως βάση τις χαμηλού επιπέδου εκπομπές ψυχαγωγίας. Αιγυπτιακές σαπουνόπερες , μεταγλωτισμένες ξένες ταινίες, κουίζ και άλλα παιχνίδια, Σαν κάποιος να ήθελε να αποτρέψει τους Άραβες να σκεφτούν για την πολιτική.
΄Ετσι το εγχείρημα του Κατάρ να χρηματοδοτήσει το νέο κανάλι από την κυβέρνησή του, αφήνοντάς του πλήρη ανεξαρτησία πέτυχε,εκπλήσσοντας ηγέτες όπως ο Μουμπάρακ που τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Τόση φασαρία από ένα κανάλι με μόλις 300 εργαζόμενους;
Πρόκειται για τον θρίαμβο του Δαβίδ έναντι του Γολιάθ σ΄ ότι αφορά στα ΜΜΕ. Δαβίδ το Κατάρ,Γολιάθ η Σαουδική Αραβία, η οποία προς το παρόν θα χρηματοδοτήσει εκ νέου την υπηρεσία του BBC στα αραβικά. Η συνεργασία τους είχε διακοπεί το 1996,όταν το BBC επέμενε να μεταδώσει ένα ντοκιμαντέρ που περιείχε ψήγματα κριτικής για το βασίλειο. Η συνεργασία διεκόπει και ο Kassim και άλλοι 19 συνάδελφοί του έμειναν χωρίς δουλειά.

Μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα από όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες με πηρύνα τους πρώην υπαλλήλους του BBC ήταν αρκετά για το Al Jazeera που εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο,έχοντας ανακαλύψει ένα κοινό που είναι πεινασμένο για αυστηρότητα και σοβαρότητα. "Σύμφωνα με την συμβατική σοφία», λέει ο Kassim, “οι νέοι και οι νοικοκυρές δεν ενδιαφέρονται για σοβαρά θέματα - αλλά τα γράμματα που λαμβάνω δείχνουν ότι αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων μας εκτιμούν”.
Αυτή η στρατηγική για μια ποιοτική δημόσια συζήτηση επέτρεψε στο Al Jazeera να θάψει τους ανταγωνιστές του. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο πλησιέστερος αντίπαλος του, το MBC, με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία, είναι πολύ πίσω και ακολουθεί το ANN, που εκπέμπει από το Λονδίνο και ανήκει στον αδελφό του αείμνηστου Σύρου προέδρου Hafez Al-Assad.

Οι Άραβες οι οποίοι παρακολουθούσαν στα αγγλικά CNN τώρα έχουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη μητρική τους γλώσσα, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους, με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον . Ο αριθμός των θεατών έχει προφανώς αυξηθεί θεαματικά.
Τα προγράμματα “ναυαρχίδες” του Αλ Τζαζίρα είναι οι συζητήσεις. Σε αντίθεση με άλλα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια, οι συζητήσεις γίνονται ζωντανά, χωρίς να φιλτράρονται ενοχλητικές ερωτήσεις. «Ξεκίνησα» προς την αντίθετη κατεύθυνση ", δήλωσε ο Kassim, γιατί ένιωθα ότι χρειάζεται κάποιος να ακούσει τις απόψεις των διαφωνούντων που έχουν σιγήσει για μισό αιώνα στον αραβικό κόσμο. Και, ναι, από τη μια μέρα στην άλλη, οι εκπρόσωποι πολλών ομάδων της αντιπολίτευσης βρήκαν ένα φόρουμ ,από το οποίο μπορούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα των καθεστώτων,ακόμη και το Ισλάμ!

Τετρακόσιες επίσημες καταγγελίες

Ούτε το ύφος ούτε το περιεχόμενο του Αλ Τζαζίρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Φωνή των Αράβων, που εκδόθηκε στο Κάιρο και ήταν το πρώτο μέσο προπαγάνδας την εποχή Νάσερ, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι είναι ο “το διάδοχο”. Για παράδειγμα, η κάλυψη του βομβαρδισμού της Βαγδάτης είχε αποτέλεσμα φοιτητές στη Συρία να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τον Δεκέμβριο του 1998, αλλά επίσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι έπρεπε να τους αφήσει να το κάνουν.
Οι κατηγορίες εναντίον του Αλ Τζαζίρα φυσικά δεν λείπουν.
Ηγέτες όπως ο Τυνήσιος Μπεν Αλί, παραπονούνταν τακτικά. Στο Κατάρ το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει σχεδόν τετρακόσια επίσημες καταγγελίες. Η Συρία αφήνει υπαινιγμούς ότι η Αλ Τζαζίρα εξυπηρετεί "τον σιωνιστή εχθρό». Όσο για την κυβέρνηση του Κουβέιτ, υποστηρίζει ότι είναι ένα όργανο του Ιράκ . Ιορδανία και Κουβέιτ έχουν κλείσει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Η Αλγερία έκναε μια διακοπή ρεύματος στη διάρκεια μιας εκπομπής για ένα ευαίσθητο θέμα.Η Σαουδική Αραβία έχει ασκήσει πίεσεις σ΄ όσους σαουδάραβες εργάζονται να παραιτηθούν και προσπάθησε να πιέσει επιχειρηματίες να διακόψουν όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Al Jazeera.

Και οι επιθέσεις δεν προέρχονται μόνο από τις κυβερνήσεις. Αντιδρώντας στην «προσβολές» κατά του Ισλάμ, οι θρησκευτικοί ηγέτες επιτίθενται κάθε εβδομάδα μετά από τη προσευχή. .Μερικές εφημερίδες συμμετέχουν σε βίαιες επιθέσεις κατά του Kassim. Ο αδελφός του, διάσημος τραγουδιστής στην Αίγυπτο παραλίγο να απελαθεί. Ένας Ιορδανός αρθρογράφος δήλωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να περιορίζουμε τη γλώσσα αυτού του ανθρώπου."

Προς το παρόν, στο Κατάρ αντέχουν. Βεβαίως, υπάρχει ένα όριο στις προκλήσεις του Αλ Τζαζίρα ιδίως έναντι της Σαουδικής Αραβίας.
Παρ 'όλα αυτά, η ελευθερία του Al-Jazeera παραμένει πολύ πάνω από τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι μπορούν να αντιδράσουν με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να προσφέρουν άλλου τύπου ενημέρωση και ψυχαγωγία και να ρίξουν το κόστος. Κάτι τέτοιο θα αποκαλύψει τη σχιζοφρενική σχέση που έχουν πολλοί Άραβες ειδικά στη Σαουδική Αραβία με το Ισλάμ. Για παράδειγμα για να μειωθεί το κόστος του MBC μετακομίζει από το Λονδίνο στο Ντουμπάι. Γιατί δεν πάει στη Σαουδική Αραβία; Γιατί αν κάποιος παρακολουθεί ένα εθνικό κανάλι και πέσει πάνω στο πλάνο μιας ημίγυμνης γυναίκας θα γινόταν έξω φρενών.

Η άλλη απάντηση είναι να αντιγράψουν το Αλ Τζαζίρα. "Θα μιμούνται ακόμη και το σχήμα του πίνακά μου», λέει ο Kassim, “αλλά πάλι δεν θα είναι κοντά μας στον ανταγωνισμό του περιεχομένου.Είμαι πεπεισμένος ότι μια σημαντική αιτία της καθυστέρησης που έχει υποστεί ο αραβικός κόσμος είναι η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου. Οι ηγεσίες κρύβουν τη σκόνη κάτω από το χαλί για πάρα πολύ καιρό. Αλλά μια μέρα, με την ελευθερία του Τύπου ενεργή μπορεί να επιτραπεί η ανάδυση της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο. "


Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ