Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Εξ Ανατολών

Αλλάζει η θητεία στη Τουρκία

12.10.2010 | 10:19
Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση και το θέμα ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Milliyet και Τaraf , θα υπάρχει μια ενιαία διάρκεια θητείας ή αν δεν γίνουν δεκτές οι αλλαγές, θα υπάρχουν κάποιες προσπάθειες για να μειωθούν οι διαφορές αυτής της διάρκειας.
Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 4 διαφορετικές θητείες. 15 μήνες υπηρετούν όσοι δεν είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων. Όσοι είναι απόφοιτοι και γίνονται υπαξιωματικοί υπηρετούν 12 μήνες, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων ως απλοί φαντάροι υπηρετούν 6 μήνες και υπάρχει η θητεία ενός μήνα με εξαγορά της υπόλοιπης για τους Τούρκους που εργάζονται περισσότερο από 3 χρόνια στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να μειώσει την θητεία 15 μηνών σε τουλάχιστον 12 μήνες, και να αυξήσει τη θητεία 6 μηνών σε 8 ή ακόμα και σε 10 μήνες. Ουσιαστικά αυτή η προσπάθεια είναι θα είναι ένα «δώρο» του Ερντογάν, στις λαϊκές μάζες της Ανατολής που τον ψηφίζουν, ενώ θα «τιμωρηθούν» οι πολίτες κυρίως των δυτικών πόλεων που στην πλειοψηφία τους τον καταψηφίζουν.
Η εξαγορά της θητείας για τους Τούρκους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα παραμείνει, καθώς είναι ένα σημαντικό έσοδο για τον τουρκικό στρατό. Κάθε τούρκος πολίτης που δικαιούται να εξαγοράσει τη θητεία του πληρώνει 5000 Ευρώ και υπηρετεί ένα μήνα.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ