Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακρίνουν τον Ντεμιρέλ για τα πραξικοπήματα

08.06.2012 | 07:01
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

 Τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισκέφθηκε η επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλίου που διερευνά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που έγιναν στη χώρα και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρωταγωνιστές.

 

  Ο λόγος που τα μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν τον Ντεμιρέλ είναι για να μάθουν τις λεπτομέρειες εκείνων των ημερών καθώς ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός όταν ανατράπηκε το 1971 και το 1980 ενώ το 1997 ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας όταν οι στρατηγοί προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερμπακάν.

« Το έργο σας είναι αρκετά δύσκολο και θα προσπαθήσω εντός τριών ωρών να σας ενημερώσω» δήλωσε ο Ντεμιρέλ που είναι 86 ετών και θεωρείται από τα  πολιτικά πρόσωπα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή.

 

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι γνώριζε και ανεχόταν το έργο μίας ομάδας στο στράτευμα που άτυπα κατέτασσε πολιτικούς, διανοούμενους, αξιωματικούς και άλλα πρόσωπα ανάλογα με τα φρονήματά τους.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ερευνά τα πραξικοπήματα του 1960, του 1970, του 1980 και του 1997 όπως και το υπόμνημα του Γενικού Επιτελείου το 2007 το οποίο απειλούσε με ανάληψη δράσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν αν εγκατέλειπε το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.


 

ΣΧΟΛΙΑ