Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπόφευκτη η επίθεση στο πλοίο των ακτιβιστών

25.10.2010 | 08:56
Στη δεύτερη κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής έρευνας, ο πλέον υψηλόβαθμος στρατηγός του Ισραήλ είπε πως αν δεν χρησιμοποιούνταν πραγματικά πυρά, οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες.

Οι ισραηλινοί κομάντος εξαπέλυσαν 308 πραγματικές σφαίρες πάνω σε ένα σκάφος που μετέφερε βοήθεια με προορισμό τη Γάζα τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να αποκρούσουν τους επιβάτες που τους επιτέθηκαν με φονικά όπλα, περιλαμβανομένου και ενός ημιαυτόματου πιστολιού Uzi, το οποίο άρπαξαν από τους κομάντος, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος στρατηγός του Ισραήλ.

Καταθέτοντας για δεύτερη φορά ενώπιον μιας διορισμένης από το κράτος επιτροπής έρευνας, ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι επέμεινε πως η δολοφονία από το ναυτικό εννέα φιλο-παλαιστίνιων Τούρκων πάνω στο πρώην κρουαζιερόπλοιο Μαβί Μαρμαρά ήταν αναπόφευκτη.

Οι καταδρομείς του ναυτικού είχαν εφοδιαστεί με εξοπλισμό κατά των διαδηλώσεων, αλλά σύντομα άρχισαν να εξαπολύουν πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσουν τους οπλισμένους επιβάτες, επειδή "αν δεν το έκαναν αυτό, θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες", είπε ο Ασκενάζι στην εξαμελή Επιτροπή Τουρκέλ.
 
Ο Ασκενάζι δήλωσε πως οι στρατιώτες εξαπέλυσαν 308 βολές με πραγματικά πυρά. Ανώτατος σύμβουλος του στρατηγού δήλωσε στο Ρόιτερ πως 70 από αυτές είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραύματα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν προειδοποιητικές. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των τουρκικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία οι εννέα ακτιβιστές που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ενώ υπήρχαν τραύματα από σφαίρες σε άλλους 24 ανθρώπους που τραυματίστηκαν.

"Εκείνοι που κάνουν ερωτήσεις (για την τακτική) θα έπρεπε να προτείνουν μια εναλλακτική λύση", δήλωσε ο Ασκενάζι.

Η Άγκυρα, η οποία θέλει αποζημιώσεις και μία συγγνώμη από το Ισραήλ, έχει απορρίψει την επιτροπή Τουρκέλ ως πολύ περιορισμένης εμβέλειας. Η επιτροπή έχει, ωστόσο, καλέσει επιβάτες του Μαβί Μαρμαρά να καταθέσουν --πολλοί από τους οποίους επιμένουν πως η σφαγή από τους κομάντος ήταν απρόκλητη-- και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εξετάσει επισταμένα την εμπλοκή του ισραηλινού ναυτικού.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ