Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΣ

Ανοίγουν τις τάφρους αλλά για τους μετανάστες

06.10.2010 | 22:56
Η απόγνωση οδηγεί σε απώλεια ψυχραιμίας κι αυτή με τη σειρά της σε αποφάσεις ακραίες,όπως η περαιτέρω διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο ,ώστε να «χρησιμεύουν» όχι μόνο ως εμπόδιο εναντίον των τουρκικών τάνκς αλλά και σαν «ανάχωμα» στο αναξέλεγκτο πια κύμα λαθρομεταναστών!
Κοντά 30.000 απελπισμένοι λαθρομετανάστες έχουν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Ιανουάριο ως το τέλος Σεμπτεμβρίου,μόνο από τα περάσματα του Έβρου!!! Το τελευταίο οκταήμερο του Σεπτεμβρίου συνελλήφθησαν 2434 λαθρομετανάστες. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα.
Η απώλεια ψυχραιμίας ,των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προέρχεται όχι μόνο από τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών,αλλά από την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου,που κυρίως έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσων χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων. Κάθε μέρα σε διάφορα σημεία του Έβρου,συγκεντρώνονται από 200 έως 400 λαθρομετανάστες,μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μετά από την φροντίδα που τους παρέχεται με όποια μέσα διαθέτουν οι αρχές,οι περισσότεροι απ΄ αυτούς με πούλμαν μεταφέρονται σην ενδοχώρα και το πιθανότερο είναι ότι καταλήγουν ...Ομόνοια!

Πρόσφατα στο Πεντάγωνο,έγινε σύσκεψη υπό των Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάγκο ,στην οποία συμμετείχαν ο Α/ΓΕΣ, στρατηγός Φράγκος,αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Λ.Οικονόμου. Όλοι συμφώνησαν ότι η συνεχώς αυξανόμενη ροή εισόδου λαθρομεταναστών από τον Έβρο, αποτελεί πλέον το νούμερο ένα κίνδυνο ασφάλειας. Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι είσοδοι λαθρομεταναστών από το Αιγαίο έχουν μειωθεί σε ποσοστά που έφθασαν ακόμη και το 1958% (!!!), το περασμένο Ιούλιο,στον Έβρο αυξήθηκαν κατά 584%. Οι πτήσεις εναέριων μέσων της Frontex στο Αιγαίο θεωρείται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα θαλάσσια σύνορα. Στον Έβρο όμως ούτε η Frontex, ούτε τα περίπολα αστυνομίας και στρατού δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.
Η πρόταση που έχει πέσει στα επιτελικά τραπέζια του Πενταγώνου,έχει να κάνει με την επέκταση της αντιαραματικής τάφρου, η οποία έτσι κι α λλιώς διασχίζει την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με τις προτάσεις επιτελών, η αντιαρματική τάφρος μπορεί να επεκταθεί στα 30 μέτρα πλάτος από τα 24 που είναι σήμερα και να φθάνει σε βάθος μεγαλύτερο των επτά μέτρων. Στη περιοχή του Κάραγατς, όπου δεν μεσολαβεί το ποτάμι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή η διάνοιξη των αντιαρματικών τάφρων έχει γίνει σε μία απόσταση που καλύπτει 17 χιλιόμετρα μεθορίου! Οι επιτελείς του Στρατού, εισηγούνται να συνεχιστούν αυτά τα έργα και στην υπόλοιπη συνοριακή γραμμή , εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα δύσκολα προσπελάσιμο φυσικό εμπόδιο. Αυτή είναι μία άποψη. Μία άλλη όμως λέει ότι τους λαθρομετανάστες δεν τους σταματούσαν ούτε τα ...ναρκοπέδια μέσα στα οποία πάρα πολλές φορές έμπαιναν είτε από λάθος, είτε χρησιμοποιούμενοι από τους απέναντι που ήθελαν να διαπιστώσουν που έχουμε τα ναρκοπέδια! Παρόλα αυτά η πρόταση για την τάφρο,φαίνεται να είναι προς το παρόν η μοναδική σκέψη που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Έβρο.
Αν αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα δεν προχωρά σε επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία θα σας πούμε ότι αυτό απλά δεν μπορεί να γίνει κι έχουμε βάλει και την υπογραφή μας! Στη συμφωνία που υπέγραψαν Παπανδρέου και Ερντογάν,όταν ο δεύτερος είχε έρθει ως «μουσαφίρης»,υπογράφτηκε μία συμφωνία επαναπροώθησης πολύ χειρότερη από αυτή που ίσχυε. Προέβλεπε ότι η Τουρκία θα δεχόταν κάθε μήνα την επαναπροώθηση το πολύ 1000 λαθρομεταναστών,νούμερο που είναι αστείο σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο,αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών με χαρακτηριστική ...ανατολίτικη ραθυμία. «Γιαβάς,γιαβάς» ,που λένε. Γι΄αυτό και οι αριθμοί συλλήψεων είναι εξαιρετικά χαμηλοί. 10 με 20 άτομα συλλαμβάνουν ,όταν την ίδια μέρα στην ελληνική πλευρά του Έβρου,εμφανίζονται 250 με 300 λαθρομετανάστες!

«Η τάφρος πρέπει ν΄ανοίξει και για άλλους λόγους»...
Το σχέδιο για την διαπλάτυνση της τάφρου,μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί από διάφορους και να γίνουν παραλληλισμοί,με το ...τείχος που στήνουν οι ισραηλινοί. Κι επειδή ως γνωστόν τώρα τελευταία έχουμε...τακιμιάσει με τους ισραηλινούς,οι συνειρμοί ,εύκολα γίνονται. Όπως εξηγούν πάντως επιτελείς του Στρατού Ξηράς, η αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις στις αντιαρματικές τάφρους του Έβρου, έχει προκύψει πολύ πριν την έκρηξη του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία στη περιοχή έχουν προκαλέσει πολλές σκέψεις στο Πεντάγωνο. Το 533 Σύνταγμα Πυροβολικού που έχει έδρα την Άγκυρα, μετασταθμεύει συχνά πυκνά στον Έβρο. Το συγκεκριμένο Σύνταγμα διαθέτει στο οπλοστάσιό του τους κινεζικής τεχνολογίας πυραύλους Yildirim,με βεληνεκές 150 χλμ. Επιπλέον η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μία προμήθεια 36 γερανοφόρων οχημάτων και σε παραγγελίες κατασκευής μεγάλου αριθμού πλωτών γεφυρών εφόδου. Τα γερανοφόρα οχήματα,μπορούν να αναπτύξουν γέφυρες μήκους 24 μέτρων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μηχανικό του στρατού προχωρά στην διαπλάτυνση των αντιαρματικών τάφρων στα 30 μέτρα.Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που οι πάντες θεωρούσαν τον Έβρο ως μία περιοχή όπου η Άγκυρα δεν θα τολμούσε να προχωρήσε σε κανενός είδους πρόκληση –γιατί περί αυτού πρόκειται κι όχι για κίνδυνο...εισβολής- έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ