Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ανταρσία" στρατηγών στη Τουρκία,δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν!Βρήκε δικό του αρχηγό!

29.07.2011 | 18:28

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
-ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Ερντογάν αποχώρησε απο το Προεδρικό Μέγαρο. Συνεχίζεται η συνάντηση Οζέλ-Γκιουλ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έφτασε στο προεδρικό μέγαρο. Ξεκίνησε η συνάντηση του Γκιούλ, Ερντογάν και του αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής Νετζνέτ Οζέλ.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε λίγα λεπτά θα επισκεφθεί τον Αμντουλάχ Γκιούλ στο προεδρικό μέγαρο.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ στις 7.20 μ.μ συναντήθηκε με τον Ερντογάν και πριν απο λίγα λεπτά πήγε στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οζέλ είναι ο μόνος στρατηγός που δεν παραιτήθηκε απο την ηγεσία και ίσως αναλάβει και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία του Στρατού.


Δραματικές ώρες στη Τουρκία! Ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, μετά από τις παραιτήσεις όλων των Αρχηγών των Γενικών Επιιτελείων! Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο ο Ερντογάν ,κάλεσε τον αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής στρατηγό Ν.Οζέλ και του είπε ότι την Δευτέρα ,γίνεται Αρχηγός ΓΕΣ και αμέσως Αρχηγός του Γενικού Επιτλείου Ενόπλων Δυνάμεων! Ο Οζέλ θεωρείται φίλα προσκείμενος στους ισλαμισμστές του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κίνηση θα σταματήσει την "ανταρσία" σε επίπεδο στρατηγών ή θα οι παραιτήσεις θα συνεχιστουν ,προκαλώντας τεράστιους κλυδωνισμούς στη Τουρκία.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σοκ στη Τουρκία! Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,με πρώτο τον Ι.Κοσανέρ! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών ΕΔ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,μετά από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να διατάξει τη σύλληψη του Διοικητή της 4ης Στρατιάς,Νουσρέτ Τασντελέν, η οποία είναι γνωστή ως η Στρατιά του Αιγαίου!
Ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε όλες τις επαφές του στη Κωνσταντινούπολη και επιστρέφει στην ΆγκυραΤην αρχή των παραιτήσεων την έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό.

Αργότερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο αρχηγός του Στρατού Ερντάλ Τζειλάνογλου, ο αρχηγός του Ναυτικού Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ και ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Ακσάϊ.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κοσάνερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα.« Έχει μπει στη φυλακή το 10% της ηγεσίας του στρατού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» φέρεται να έχει δηλώσει ο Κοσάνερ στον Ερντογάν.Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι αποφασίστηκε η σύλληψη άλλων 20 ανώτατων και ανώτερων Τούρκων αξιωματικών. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και υπήρξε η πρωτοφανής αντίδραση των Τούρκων στρατηγών. Ο Κοσάνερ αντέδρασε και απαίτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις και όταν ο Ερντογάν δεν υποχώρησε o στρατηγός ζήτησε τη συνταξιοδότηση του.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιο που θα αποφασίσει τις αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού. Πάντως με όλη την ηγεσία να έχει παραιτηθεί , πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται πως θα γίνει αυτή η συνεδρίαση.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε και έντονη αντίδραση του κόσμου και της κυβέρνησης στην αδυναμία του στρατού να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες!

Πάντως η παραίτηση της στρατιωτικής ηγεσίας δείχνει και κάτι ακόμη σημαντικό. Πως έχουν αλλάξει πολλά στις ισορροπίες στην Τουρκία υπέρ της πολιτικής ηγεσίας δηλαδή της κυβέρνησης Ερντογάν. Άλλες εποχές ο στρατός ίσως να είχε κάνει ακόμη και πραξικόπημα.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι στρατηγοί κάνουν τη πρώτη οργανωμένη πράξη αντίστασης στο καθεστώς Ερντογάν.Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι αποφασίστηκε η σύλληψη άλλων 20 ανώτατων και ανώτερων Τούρκων αξιωματικών.Μεταξύ αυτών και ο Διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και υπήρξε η πρωτοφανής αντίδραση των Τούρκων στρατηγών.

Οι εξελίξεις στη Τουρκία είναι απρόβλεπτες.ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε συναγερμό έχει τεθεί το ΥΕΘΑ μετά από την βόμβα της παραίτησης ολόκληρης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.Οι εκτιμήσεις πολλές και διάφορες αλλά όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά! Αν οι παραιτήσεις συνεχιστούν θα μιλάμε για ανταρσία.

Όλα δείχνουν ότι η αφορμή για να εκδηλωθεί η δυναμική αντίδραση των στρατιωτικών ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για τη σύλληψη του διοικητή της Στρατιάς του Αιγαίου και άλλων 22 ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών εν ενεργεία! Φαίνεται ότι ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί είτε αδιαφορώντας αν αυτό θα σπάσει,είτε δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε και αυτός ο κίνδυνος.

Πάντως εκτός από το θέμα των συλληψεων,οι στρατηγοί διαφωνούν με την κυβέρνηση και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των Κούρδων που το τελευταίο διάστημα έχουν να παρουσιάσουν μεγάλες επιτυχίες εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου, με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις, ήταν το θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό την τουρκική κοινή γνώμη.Σήμερα, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται.

Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Η υπόθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών υποθέσεων, όπως "Εργκενεκόν", "Κλωβός", "Βαριοπούλα", στις οποίες πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως προκληθεί η διαμόρφωση χαοτικών συνθηκών στη χώρα.Το διάστημα 1 - 4 Αυγούστου θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και θα γίνουν οι κρίσεις στο στράτευμα. 

Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν προφυλακισμένοι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.

Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ. Με τον δεύτερο, όμως, συναντήθηκε εκτάκτως και δεύτερη φορά. Ο κ. Γκιουλ σήμερα δήλωσε ότι "οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα".
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ