Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ανθρωπιστική αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη ή προάγγελος χερσαίας επιχείρησης";

02.04.2011 | 06:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε  την δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής αποστολής «για τη Λιβύη, που θα συνεισφέρει στην ασφαλή μετακίνηση και μεταφορά των πολιτών και θα υποστηρίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Η δύναμη, που θα ονομαστεί EUFOR Libya, πρόκειται να υποστηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται στα 7,9 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει τη δράση της αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Η EUFOR Libya θα εδρεύει στη Ρώμη, θα καθοδηγείται από τον ναύαρχο Κλαούντιο Γκοτιόζι και η θητεία της θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.Οι εξελίξεις αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακολουθούν τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.


Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την "ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων", κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.
Αυτή η δήλωση ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προαναγγελία προετοιμασίας χερσαίας επέμβασης.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.
"Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO", δήλωσε.


"Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων", πρόσθεσε η Κλίντον. "Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας".

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα είδος "χερσαίας επέμβασης".

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δέκα μέρες το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ σε σχετική τους ανακοίνωση είχαν τονίσει την ειλημμένη απόφαση "των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να εξαπολύσουν χερσαία επίθεση εναντίον του λαού της Λιβύης".
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ