Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις κομμάτων για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

26.12.2011 | 15:00
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση τα πολιτικά κόμματα άρχισαν να αντιδρούν στα όσα απίστευτα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δάσων από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.


Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ, για την δράση της μυστικής υπηρεσίας «ΜΙΤ» σε βάρος της Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βαριές σκιές στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε Ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.
Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από Τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους “βρώμικες επιχειρήσεις” έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.
Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει – εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία».


ΛΑΟΣ:"Τα λέγαμε"

''Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών'' σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Tούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για τη δράση τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1995-1997.

''Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους'' προστίθεται στην ανακοίνωση.


Δήλωση και από Μπακογιάννη


Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου» τονίζει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δηλώσεις αυτές «αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «Δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» σημειώνει η κα Μπακογιάννη.

Καλεί, δε, την κυβέρνηση:

α) Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα.

β) Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

γ) Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά».


ΔΗΜΑΡ: «Ιδιαίτερα σημαντικά»

«Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ υποχρεώνουν την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μιλήσει υπεύθυνα για το όλο ζήτημα. Τα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν στοιχεία που αναμφισβήτητα διαμορφώνουν αρνητικό πολιτικό περιβάλλον στις ελληνοτουρικές σχέσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ