Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Αμυντική Βιομηχανία

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τα F-35

12.10.2010 | 11:07
Την αντίθεσή τους στην προμήθεια των F-35 εκφράζουν υπουργοί της Ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και στρατηγοί. Όπως όλα πλέον δείχνουν οι συνομιλίες για την ειρήνη στην εποχή που ξεκίνησε η Χίλαρι Κλίντον είχαν και παρασκήνιο καθώς έπεισε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου αλλά και τον Υπουργό Αμυνας για την αγορά 35 αεροσκαφών στην τιμή των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Μόνο που όπως εκτιμάται το Ισραήλ πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξει μια τέτοια οικονομική συναλλαγή.
Οπως ήταν φυσικό ο πρώτος που εξέφρασε την αντίθεσή του ήταν ο υπουργός οικονομικών ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις και αξιωματούχων της Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας.
Και πάλι η Χ. Κλίντον κατάφερε να δημιουργηθεί επιτροπή η οποία θα αποφασίσει εν τέλεια για την αγορά «μόλις» 20 αεροσκαφών έναντι επίσης «μόλις» 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας είναι έξαλλη με την βιαστική απόφαση του Νετανιάχου τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει δραστικές περικοπές στους εξοπλισμούς που θεωρούνται απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν απειλές από την Συρία, την Χεσμπολάχ και την Χαμάς. Αξιωματούχος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ντροπιαστική και μη αναγκαία παράδοση στις αμερικανικές πιέσεις». Επιπλέον πηγές χαρακτηρίζουν ψευδείς πληροφορίες που ήθελαν την βιομηχανία της χώρας να συμμετέχει στην κατασκευή των F-35. Οι τεχνικοί της αεροκατασκευαστικής βιομηχανίας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην παραγωγική διαδικασία ενώ τους απαγορεύθηκε να εγκαταστήσουν δικά τους συστήματα στο νέο αεροσκάφος ή έστω να τροποποιήσουν τα συστήματα της Lockheed Martin προσαρμόζοντας τα στις δικές τους ανάγκες.
Αλλά και οι πιλότοι θα έχουν την πρώτη επαφή με τα αεροσκάφη όταν αυτά θα είναι ολοκληρωμένα! Και αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη του 2011. Τα πρώτα F-35s εκτιμάται πως θα παραδοθούν το 2015.
Σκεπτικισμός υπάρχει και για την δυνατότητα των αμερικανικών αεροσκαφών να καλύψουν τα στάνταρ της IAF.
Ο σχεδιασμός τους έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής στους στρατιωτικούς κύκλους. Ο φόβος τους είναι πως η αγορά υποδείχθηκε για πολιτικούς και όχι υπηρεσιακούς λόγους. Πληροφορίες θέλουν την Χίλαρι Κλίντον να ανέλαβε την αποστολή προώθησης με απευθείας εντολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ωστε με την σειρά του να ασκήσει πιέσεις σε ένα απρόθυμο Κονγκρέσο για την συμφωνία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Σαουδική Αραβία. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους σημειώνουν πως για να βοηθήσουν τους Σαουδάραβες να αποκτήσουν νέας τεχνολογίας αμερικανικά συστήματα θα πρέπει να έχουν σαφείς διαβεβαιώσεις πως αυτά τα όπλα δεν θα στραφούν εναντίον τους στο μέλλον.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ