Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Απαιτείται οικονομικός πατριωτισμός".Άρθρο του Α.Θεοφάνους

20.12.2011 | 00:30Του Ανδρέα Θεοφάνους*

Η οικονομία έχει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και απαιτείται υπευθυνότητα και ολοκληρωμένη πολιτική. Στον ιδιωτικό τομέα ήδη υπήρξε απώλεια θέσεων απασχόλησης και μείωσης μισθών. Για να αποφευχθούν μειώσεις μισθών και απολύσεις και στον δημόσιο τομέα η παγοποίηση ήταν απαραίτητη. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό το τίμημα θα είναι βαρύ στην πορεία του χρόνου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και ένα συγκρουσιακό κλίμα θα οδηγήσουν στον Μηχανισμό Στήριξης και σε δρακόντεια μέτρα που θα επιβληθούν. Και το τίμημα θα το πληρώσουν πρώτα οι συντεχνίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα μέλη τους. Οι πολίτες καταγράφουν την ταλαιπωρία που υφίστανται και το γεγονός ότι οι απεργειακές κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα στον προνομιούχο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα – εκεί όπου δεν έχει χαθεί καμιά θέση εργασίας. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις είναι αχρείαστες και απαράδεκτα επιζήμιες.

Υφίστανται σήμερα στην Κύπρο σοβαρές στρεβλώσεις και προβληματικές νοοτροπίες: μεταξύ άλλων, η αντίληψη ότι τα σχέδια υπηρεσίας αρκούν για να κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα μία συνεχή βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Τα πράγματα είναι απλά: δεν είναι δυνατό να δίνονται αυξήσεις σε περιόδους υφέσεων. Στο παρελθόν οι υπερβολές διαιωνίζοντο επειδή η οικονομία μπορούσε να αντέξει. Σήμερα όμως αυτό είναι αδύνατο. Οι αδυσσώπητες οικονομικές πραγματικότητες επανατοποθετούν τα δεδομένα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να επιστρατεύσουμε ένα «οικονομικό πατριωτισμό».

Εν κατακλείδι η προστασία των θέσεων εργασίας, των απολαβών και όλων των συναφών ωφελημάτων δεν εξασφαλίζεται από απεργίες αλλά από μια ισχυρή οικονομία. Οι απεργίες συμβάλλουν σε ένα κλίμα που τελικά επισπεύδει την κατάρρευση. Επιτέλους τα παθήματα της Ελλάδας, ας μας γίνουν μάθημα.


•Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ