Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από 8 χρόνια φυλακή σε δύο αμερικανούς ,στο Ιράν.

21.08.2011 | 00:15
Οι δύο αμερικανοί περιηγητές, που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, καταδικάσθηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξης έκαστος, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιστότοπο της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης, ο οποίος επικαλείται μια "ενημερωμένη δικαστική πηγή".

   

Ο Σέιν Μπάουερ και ο Τζος Φάταλ, ηλικίας 29 ετών, καταδικάσθηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης έκαστος για παράνομη είσοδο στο Ιράν και σε άλλα πέντε χρόνια έκαστος για "κατασκοπεία για λογαριασμό μιας αμερικανικής υηπηρεσίας", διευκρινίζεται στον ιστότοπο της τηλεόρασης, στον οποίο δεν αναφέρεται πότε ανακοινώθηκαν οι ποινές.

   

Η υπόθεση της συντρόφου τους, της Σάρα Σάουρντ, η οποία απελευθερώθηκε με εγγύηση το Σεπτέμβριο του 2010 για λόγους υγείας και δικάσθηκε ερήμην μαζί τους, "παραμένει ακόμη ανοικτή", προστίθεται στην ίδια πηγή.

   

Οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί στις 31 Ιουλίου 2009 στα ιρανο-ιρακινά σύνορα, τα οποία υποστηρίζουν πως πέρασαν κατά λάθος αφού χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

   

Δήλωσαν αθώοι των κατηγοριών της κατασκοπείας στη διάρκεια των δύο ακροματικών συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών της δίκης τους σε πρώτο βαθμό, στις 6 Φεβρουαρίου, και μετά στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τον συνήγορό τους, τον Μασούντ Σαφιί. 

   

Ερωτηθείς σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σαφιί είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την ετυμηγορία. 

   

Ο δικηγόρος είχε εκφράσει την ελπίδα, στο τέλος της τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας, πως οι πελάτες του θα αθωωθούν της κατηγορίας για κατασκοπεία και θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς τα δύο χρόνια που πέρασαν προφυλακισμένοι θα επέτρεπαν την απελευθέρωσή τους σε περίπτωση που καταδικάζονταν στη μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών για την παράνομη είσοδό τους στο Ιράν.

   

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είχε εκφράσει από την πλευρά του στις 6 Αυγούστου την "ελπίδα" ότι η ετυμηγορία θα επέφερε την "απελευθέρωση" των δύο Αμερικανών.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ