Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Από το "πραξικόπημα" Μπεγλίτη,στο "όχι" Ζιαζιά. Θεσμικά ατοπήματα και εξωθεσμικές παρεμβάσεις

30.07.2012 | 08:01
Το κείμενο που ακολουθεί έχει συνταχθεί από στρατιωτικό ο οποίος διατυπώνει τις απόψεις του για όσα έγιναν στις κρίσεις των ΕΔ,θέτοντας όμως ως αφετηρία τη 1η Νοεμβρίου 2011,όταν ο τότε ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης είχε προχωρήσει σε αλλαγές των Αρχηγών.

"Η παραίτηση του τέως Α/ΓΕΣ Στρατηγού Ζιαζιά αποτέλεσε μια πράξη με ποικίλες κριτικές και επακόλουθα, ενώ γενικά ικανοποίησε το σύνολο των στρατιωτικών και στους τρεις Κλάδους.

Η πραξικοπηματική ενέργεια του ανεκδιήγητου διδύμου Μπεγλίτη-Παπανδρέου την 1η Νοεμβρίου 2011 εις βάρος της ανωτάτης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, μαζί με τις φαιδρότητες περί επικειμένου πραξικοπήματος, είχε σημαντικές δυσμενείς συνέπειες. Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας, μέσω της χρησιμοποίησης των θεσμών (ΚΥΣΕΑ) για ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως εγκληματική πράξη εις βάρος της συνοχής και της αποτελεσματικότητας του Στρατεύματος, το οποίο εξέθεσε διεθνώς.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που επελέγησαν στην ηγεσία του στρατεύματος, τις ικανότητές τους και την επαγγελματική τους επάρκεια, οι οποίες γενικώς δεν αμφισβητήθηκαν. Αναφέρονται στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και στην ανατροπή της επετηρίδας. Ίσως αυτά να μην γίνονται κατανοητά από τους πολιτικούς – ή τουλάχιστον την πλειονότητά τους – οι στρατιωτικοί όμως αντιλαμβάνονται πολύ καλά το πλήγμα που υπέστη η στρατιωτική επετηρίδα και η ιεραρχία, για την ανάκαμψη της οποίας θα απαιτηθεί περίοδος τουλάχιστον 3-5 ετών.

Όλοι ανέμεναν ότι η πολιτική ηγεσία της Χώρας που ουσιαστικά συγκυβερνά από τον Νοέμβριο του 2011, θα ακολουθούσε προσεκτικά και σώφρονα βήματα ώστε να βοηθήσει στην κατά το δυνατόν ταχύτερη και ομαλότερη επανόρθωση του θεσμικού ατοπήματος Μπεγλίτη. Αρχικά, οι μάλλον επιτυχημένοι χειρισμοί Αβραμόπουλου φάνηκε ότι είχαν θετικά αποτελέσματα και μετέβαλλαν το κλίμα προς το καλύτερο. Σύντομα όμως ακολουθήθηκαν αντίθετες πρακτικές. Η πρώτη έχει να κάνει με την αναβολή των ετησίων κρίσεων, οι οποίες διενεργούνται κανονικά κάθε Μάρτιο. Τι επέβαλε την αναβολή τους σε χρόνο μετά τις εκλογές, όταν μάλιστα δεν ήταν γνωστός ούτε ο χρόνος των εκλογών;

Είναι γνωστό ότι εκτός από το ΚΥΣΕΑ που αποφασίζει και επιλέγει τους Αρχηγούς, σε κανένα άλλο σημείο της διαδικασίας δεν προβλέπεται θεσμικά η εμπλοκή πολιτικών. Μετά το ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνει το ΣΑΓΕ και στη συνέχεια τα θεσμικά καθορισμένα συμβούλια του κάθε Κλάδου. Για κάθε πολίτη με απλή λογική η αναβολή αυτή αποτέλεσε ωμή παραδοχή ότι οι πολιτικοί επεμβαίνουν καθοριστικά στις κρίσεις. Το γνωρίζαμε, αλλά τώρα μας το είπαν… κατάμουτρα, χωρίς αιδώ, χωρίς προσχήματα. Επιπλέον, οι μύριες συνέπειες και παράπλευρες επιπτώσεις που είχε η αναβολή αυτή στις κρίσεις, τις προαγωγές, τις μεταθέσεις και την κατάσταση των οικογενειών των στρατιωτικών δημιούργησαν εδώ και 2-3 μήνες αναβρασμό στο εσωτερικό του στρατεύματος – κυρίως στο Στρατό Ξηράς.

Όμως το «Σύστημα δεν αρκέστηκε μόνο στην αναβολή των κρίσεων. Προχώρησε σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες οδήγησαν σε νέους τριγμούς στη συνοχή του στρατεύματος. Το κακό άρχισε με τις φήμες που επί μακρόν διέρρεαν, για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Είναι δυνατόν ένα σοβαρό κράτος να διατηρεί την ανωτάτη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεών του σε αναμονή ενδεχόμενης αποχώρησης; Μόνο σε κράτη της κεντρικής Αφρικής θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς και στην Ελλάδα του 2012!

Η πράξη του Στρατηγού Ζιαζιά, ανεξαρτήτως των λόγων και των αιτίων που τον οδήγησαν σ’ αυτήν, είχε σημαντικές συνέπειες:
  • Ικανοποίησε το κοινό αίσθημα μεταξύ των στρατιωτικών που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και κάποιοι που λένε «Όχι» στο «Σύστημα». Αυτό συνέβη σε μια περίοδο που οι στρατιωτικοί είναι απογοητευμένοι από πολλά και αισθάνονται προσβεβλημένοι από την αντιμετώπισή τους κατά τα τελευταία κυρίως έτη, από διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες.
  • Αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις του παλαιοκομματικού «Συστήματος» και τις επεμβάσεις του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Ταρακούνησε το «Σύστημα» και το υποχρέωσε σε αναδίπλωση και απόσυρση των απαιτήσεών του, επαναφέροντας το θεσμικό πλαίσιο, του οποίου η καταπάτηση επιδιώχθηκε.
  • Συνέβαλε στο να επανέλθει σχετική ηρεμία στην επετηρίδα και την ιεραρχία, που είχαν πληγεί σοβαρότητα τον περασμένο Νοέμβριο, αποτρέποντας στο «Σύστημα» από το ολοκληρώσει το έγκλημα Μπεγλίτη.
  • Δημιούργησε θετικό προηγούμενο για το μέλλον, τόσο για τον νέο Α/ΓΕΣ όσο και για τους λοιπούς Αρχηγούς.
Πρόθεσή μας δεν είναι να υποστηρίξουμε τον παραιτηθέντα Α/ΓΕΣ αλλά να επισημάνουμε την σημειολογία της πράξης, τις συνέπειες για το στράτευμα και τις αποκαλυφθείσες πρακτικές του «Συστήματος». Το τελευταίο δεν δέχθηκε την «ήττα» του και προσπάθησε είτε να υποβαθμίσει το γεγονός, είτε να απαξιώσει τον τ. Α/ΓΕΣ, είτε να τον διαβάλει. Περίσσεψε ο λαϊκισμός, η διαβολή, η προσπάθεια διασυρμού. Ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την πράξη στις πραγματικές της διαστάσεις και προσπαθούν να τη δουν με ελαφρότητα ή μικροψυχία, ασχολούμενοι με το δένδρο και χάνοντας το δάσος.

Όλοι ανέμεναν από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της να συμβάλει στην ηρεμία του στρατεύματος, τον σεβασμό των θεσμών, την αποκατάσταση του κύρους του σώματος των στρατιωτικών, ύστερα από τα πλήγματα που έχει δεχθεί κατά την τελευταία κυρίως τριετία. Δυστυχώς έδωσε εξετάσεις στον χειρισμό μιας απλής κρίσης χαμηλής πολιτικής και απέτυχε. Έτσι όμως δεν δημιουργεί προϋποθέσεις εμπιστοσύνης για τον χειρισμό ενδεχομένων σοβαρών κρίσεων στο μέλλον.

Ας βρουν οι ίδιοι τι έφταιξε. Δεν ασχολούμαστε ούτε με τη «λίστα Καράμπελα», ούτε με ευθύνες και λάθη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο μη σεβασμός των θεσμών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ συνεχίσθηκε την ίδια μέρα, με την πλήρη απουσία της από την τελετή παράδοσης-παραλαβής Α/ΓΕΣ. Δεν ήταν δικαίωμά τους το να παραστούν ή όχι, αλλά υποχρέωσή τους. Δεν μιλάμε για πρόσωπα αλλά για θεσμούς. Αυτό το απλό δεν μπόρεσαν να το διακρίνουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραίτηση Ζιαζιά: Όλα όσα ειπώθηκαν και έγιναν μέσα στο γραφείο του Παναγιωτόπουλου  

 

ΣΧΟΛΙΑ