Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχίζει τη Παρασκευή ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Κύπρο

13.02.2012 | 16:07
 Την ερχόμενη Παρασκευή, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανακοίνωση για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τη χορήγηση και χρήση των αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 12, από τα 13 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

   

Το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιοποιήθηκε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, το περασμένο Σάββατο, στην έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

   

Οι αιτήσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, δηλαδή από τις 11 Φεβρουαρίου. Οι διαθέσιμες περιοχές στα 12 οικόπεδα της ΑΟΖ, πλην της «Αφροδίτης» όπου- ως γνωστόν- διεξάγει έρευνες η Noble Energy, οριοθετούνται με συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση των αδειών είναι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου. 

   

Η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφορεί επίσης τους ενδιαφερομένους ότι τα κριτήρια που θα καθορίζουν τη χορήγηση αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων είναι αφενός, οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των αιτούντων και αφετέρου, οι τρόποι με τους οποίους ο αιτών προτίθεται να εκτελέσει τις δραστηριότητες, που προβλέπονται στην άδεια. Επίσης, τα οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρει ο αιτών προκειμένου να λάβει την άδεια. Τέλος, η έλλειψη αποτελεσματικότητας και ευθύνης που επέδειξε, ενδεχομένως, ο αιτών, στο πλαίσιο προηγούμενης άδειας ή εξουσιοδοτήσης, οποιασδήποτε μορφής, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

   

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αν, μετά την αξιολόγηση βάσει των προαναφερθέντων κριτηρίων, αποδειχθούν ισάξιες δύο ή περισσότερες αιτήσεις, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αιτούντων όσον αφορά στην προστασία της δημόσιας τάξης, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των μεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των βιολογικών πόρων και των εθνικών θησαυρών που έχουν καλλιτεχνική, ιστορική ή αρχαιολογική αξία, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων και την προγραμματισμένη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ