Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ατελείωτες οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία για την Εργκενεκόν-Ανησυχεί η Ε.Ε

04.03.2011 | 06:13
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η υπόθεση έρευνας για την αποκάλυψη των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκενεκόν στην Τουρκία, φαίνεται πως εξελίσσεται σε προσπάθεια φίμωσης του τουρκικού τύπου. Καθώς με μια απλή υποψία, δεκάδες δημοσιογράφοι και ακαδημαικοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται απο τους αστυνομικούς.
Τελευταίο παράδειγμα είναι οι χθεσινές συλλήψεις που προκάλεσαν σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη. Η προσαγωγή ένδεκα ατόμων εννέα δημοσιογράφων, ενός ιστορικού και ενός πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης.
 
Απο νωρίς το πρωί αστυνομικοί εισέβαλλαν στα σπίτια των "υπόπτων" και άρχισαν να ψάχνουν τους υπολογιστές αλλά και τα έγγραφα τους που είχαν στα σπίτια. Εντύπωση προκαλούν τα ονόματα που προσήχθηαν.
Όπως αυτό του ιστορικού Γιαλτσίν Κιουτσούκ ο οποίος το 1997 είχε καταθέσει αίτηση για να απαγορευθεί το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας και πολλές φορές με τις δηλώσεις του έχει εναντιωθεί στον Ερντογάν.
Ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις σχετικά με το παρασκήνιο και τις ευθύνες στελεχών της ασφάλειας στην υπόθεση της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου 2007. Ο ίδιος προσπαθούσε να αποδείξει οτι το πρακαράτος έχει παντού διασυνδέσεις και ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, αλλά τώρα κατηγορείται για "πιθανή" σχέση με την Εργεκενόν! Κατα την προσαγωγή του ο ίδιος δήλωσε " Ολα γίνονται για τον Χραντ".
 
Έρευνα έγινε και στην κατοικία του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε ολοκληρώσει ενα βιβλίο με τον τίτλο «οι στρατός του Χότζα» και αναφερόταν στην ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν στους κόλπους του τουρκικού κράτους. Το βιβλίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Ο Φεντχουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ θεωρείται απο τους πιο ισχυρους ηγέτες του "μοντέρνου ισλάμ" και με τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του, στηρίζει με ανοιχτό τρόπο την κυβέρνηση Ερντογάν. Οι αποκαλύψεις του βιβλίου φαίνεται οτι ενόχλησαν την κυβέρνηση. Ο Αχμέτ Σικ προσήχθη στην ασφάλεια μετα τις έρευνες.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα πρεωην στέλεχος της MIT και άλλοι δημοσιογράφοι.
 
Τους πρηγούμενους μήνες στα πλαίσια των ερευνών για την οργάνωση Εργκενεκόν , είχαν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους και ο Τουντζάι Οζκάν και ο Μουσταφά Μπαλμπάι. Και οι δυο τους ήταν απο τις πιο ισχυρές πένες που αντιπολιτεύονταν τον Ερντογάν.
.
 
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ηγέτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουμ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση κατα του Τύπου και δήλωσε πως «εάν τις πρώτες πρωινές ώρες γίνονται δίχως καμία δικαιολογία έρευνες σε γραφεία δημοσιογράφων, αυτό δείχνει ότι ελέγχεται η δημοκρατία στην Τουρκία».
 
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε δήλωσε «υποστηρίζουμε σε όλο τον κόσμο την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου». Ο ίδιος πριν απο δυο εβδομάδες είχε δηλώσει οτι δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχει ελευθερία Τύπου, σε μια χώρα που συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, προκαλώντας την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.
 
Ανησυχεί η Ευρωπαικη Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανησυχία της για τις συλλήψεις πολλών αντιφρονούντων στην Τουρκία, που στην πλειοψηφία τους είναι γνωστοί δημοσιογράφοι.

   
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες ενέργειες της αστυνομίας κατά δημοσιογράφων", ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλ.

   
"Το τουρκικό δίκαιο δεν εγγυάται ικανοποιητικά την ελευθερία της έκφρασης" εξέφρασε τη λύπη του ο κ. Φουλ ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου. 

   

"Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελειώδεις αρχές που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Και με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ αναμένουμε από τη χώρα αυτή να σέβεται τις θεμελειώδεις δημοκρατικές αρχές και να επιτρέπει τον πλουραλισμό" πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Φουλ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ