Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βετεράνοι πέταξαν τα μετάλλια τους σε διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

21.05.2012 | 08:33
Περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση εναντίον του NATO στο Σικάγο χθες πέταξαν τα μετάλλια που είχαν λάβει στον δρόμο, σε μια ενέργεια που είπαν ότι συμβολίζει το ότι απορρίπτουν τους πολέμους υπό αμερικανική ηγεσία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
   Ορισμένοι από τους βετεράνους, πολλοί φορώντας αντιπολεμικά μπλουζάκια και αμπέχονα, δίπλωσαν μια αμερικάνικη σημαία ενώ μια σάλπιγγα έπαιζε το "Taps", όπως συνηθίζεται σε κηδείες στρατιωτών.
   «Τα μετάλλια υποτίθεται ότι απονέμονται για πράξει ηρωισμού. Δεν νοιώθω ήρωας. Δεν νοιώθω ότι μου αξίζουν», δήλωσε ο Ζακ Λαπόρτ, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ το 2005 και το 2006.
   Ο Λαπόρτ, 28χρονος μηχανολόγος μηχανικός από το Μιλγουόκι, είπε ότι κατατάχθηκε στο στρατό στα 19 του διότι δεν θεωρούσε ότι έχει πολλές άλλες επιλογές. Την εποχή εκείνη, δεν είχε αρκετά χρήματα για να συνεχίσει το κολέγιο.
   «Είδα άμαχους να χάνουν τη ζωή τους και άμαχους να συλλαμβάνονται σε αυτή που θεωρώ παράνομη κατοχή μιας κυρίαρχης χώρας», πρόσθεσε ο Λαπόρτ. Δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που οι ΗΠΑ απέσυραν τις μάχιμες δυνάμεις τους από το Ιράκ αλλά αμφισβήτησε ότι το NATO θα φύγει από το Αφγανιστάν.
   Ένας βετεράνος από τη Νέα Υόρκη, που είπε ότι ονομάζεται Τζέρι, είπε «δεν θέλω να είμαι μέρος όλου αυτού πλέον. Επιλέγω την ανθρώπινη ζωή από τον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό».
   Οι βετεράνοι ήλπιζαν ότι θα παρέδιδαν τα μετάλλια σε κάποιον εκπρόσωπο του NATO. Όμως μπόρεσαν να φθάσουν μόνο ως το φράκτη γύρω από το συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ, περίπου ένα τετράγωνο από το σημείο όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντήσεις με άλλους ξένους ηγέτες. Τελικά οι βετεράνοι πέταξαν τα μετάλλιά τους προς την κατεύθυνση του συνεδριακού κέντρου.
   Ο Ματ Χάουαρντ, 29 ετών, που υπηρέτησε στους Πεζοναύτες από το 2001 ως το 2006, είπε ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων που επιστρέφουν από πολέμους είναι υψηλό. «Αυτά τα μετάλλια δεν αξίζουν ούτε το πανί και το μέταλλο από τα οποία φτιάχνονται. Αντιπροσωπεύουν αποτυχημένες πολιτικές», είπε ο Χάουαρντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Βετεράνοι του Ιράκ Εναντίον του Πολέμου.
   Ο λοχίας ε.α. Αλεχάντρο Βιγιατόρο, 29 ετών, από το Σικάγο, υπηρέτησε στην διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003 και στο Αφγανιστάν το 2011. Είπε ότι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού συνδρόμου και κατάθλιψη και "επέστρεψε" τρία μετάλλια: ένα για τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας», ένα για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στο Ιράκ κι ένα μετάλλιο του NATO για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Είπε ότι θέλει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν να τελειώσει. «Δεν υπάρχει τιμή σε αυτούς τους πολέμους. Υπάρχει μόνο ντροπή».
   Νωρίτερα χθες η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έξι διαδηλωτές και τους απώθησε από ένα χώρο κοντά στο συνεδριακό κέντρο. Αρκετές χιλιάδες έκαναν πορεία μετά το μεσημέρι από το Γκραντ Παρκ, όπου ο Ομπάμα είχε κάνει την γιορτή για την εκλογική του νίκη το 2008.
   Στο μεταξύ ασκήθηκαν διώξεις ενάντια σε δύο άνδρες που φέρονται να σχεδίαζαν "τρομοκρατικές ενέργειες" με τη ρίψη κοκτέιλ Μολότοφ στο Σικάγο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Chicago Tribune. Οι δύο άνδρες, 24 και 28 ετών, είναι ο τέταρτος και ο πέμπτος που διώκονται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και δεν σχετίζονται με τους τρεις που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ