Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Βίντεο του ρεπόρτερ-βουλευτή Ντινόπουλου:ερήμωση Σκαραμαγκά, ο Παπανικολής στη στεριά

24.01.2012 | 11:51
Μέσω βίντεο και σειράς φωτογραφιών, που αποτυπώνουν εικόνες ερήμωσης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Αργ. Ντινόπουλος ασχολείται με το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Ζητάνε να τους καταβληθούν και άλλα χρήματα, όταν έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο, ερωτά ο βουλευτής.

Σε μια από τις φωτογραφίες, όπως και στο βίντεο (κατά τον βουλευτή είναι πρόσφατο), φαίνεται ο Παπανικολής να βρίσκεται για επισκευές στη στεριά.

Κύκλοι του ναυτικού, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι το υποβρύχιο βρίσκεται για επισκευές στο Σκαραμαγκά και σημειώνουν πως πρόκειται για αποκατάσταση παρατηρήσεων στο πλαίσιο της εγγύησης. Σημειώνουν ότι η εγγύηση του υποβρυχίου έληξε τον περασμένο Οκτώβριο και η αποκατάσταση των προβλημάτων γίνεται αυτή την περίοδο, χωρίς να προκύπτει δαπάνη για το ναυτικό.


Ολη η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ως εξής:

Σε ουσιαστική παύση εργασιών βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναφορικά με την κατασκευή των έξι υποβρυχίων (προγράμματα Αρχιμήδης και Ποσειδών 2) παρά την υπογραφή της νέας σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους αναδόχους του έργου (ΕΝΑΕ-HDW, Abu Dhabi Mar LLC και ΤhyssenKrupp Marine Systems AG).

Η νέα αυτή σύμβαση η οποία μάλιστα έλαβε και την μορφή Νόμου (3885/29-09-10) που ψηφίστηκε στην Βουλή ( από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ) προβλέπει την συνέχιση της κατασκευής συνολικά έξι υποβρυχίων έναντι του ποσού του 1,3 δισ. ευρώ.

Αποτελεί στην ουσία συνέχεια της γνωστής σύμβασης η οποία υπεγράφη το έτος 2000 και για την οποία έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο τότε αρμόδιος υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος μετά από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση εκείνη την σύμβαση (του 2000) το ελληνικό δημόσιο είχε ήδη πληρώσει (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010) στους αναδόχους το ιλιγγιώδες ποσό των 2.033.100.000 ευρώ και είχε παραλάβει μόλις ένα υποβρύχιο, το γνωστό « Παπανικολής».

Αλλά και την νέα σύμβαση του Σεπτεμβρίου 2010 η ανάδοχος εταιρία , μόλις τον Μάιο του 2011 ,την κατήγγειλε ( με πρόσχημα εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των κατασκευαστών) με αποτέλεσμα να σταματήσουν , ουσιαστικά, οι εργασίες στα υποβρύχια.

Παρόλα αυτά το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει στην ανάδοχο εταιρία (μετά τον Σεπτέμβριο του 2010) το συνολικό ποσό των 412 εκατομμυρίων ευρώ αν και καμία ουσιαστική εργασία δεν έχει γίνει στα υποβρύχια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ανάδοχοι του έργου ασκούν πιέσεις στο ελληνικό δημόσιο και για νέες εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών ισχυριζόμενοι ότι, αν δεν λάβουν αυτά τα ποσά, θα φύγουν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά !

Πρόκειται, προφανώς, για εκβιασμό αφού εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι λόγω των παθογενειών των σχετικών συμβάσεων (τόσο του 2000 όσο και του 2010) το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καταβάλει το συνολικό ποσό των 2.433.100.000 ευρώ (πράγματι ιλιγγιώδες !) και έχει παραλάβει μόνον ένα υποβρύχιο (τον «Παπανικολή») ενώ  το όλο πρόγραμμα κατασκευής των άλλων έξι υποβρυχίων βρίσκεται , ουσιαστικά, στον αέρα.

Αλλά και το υποβρύχιο «Παπανικολής» , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται πολύ συχνά στα Ναυπηγεία για συντήρηση -αν και είναι καινούριο-  ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάδοχος εταιρία ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέες τιμολογήσεις των εργασιών στο «Παπανικολής» πέραν του ποσού των 2.433.100.000 ευρώ που συνολικά έχει λάβει για το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, όμως και σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή των υποβρυχίων «Πιπίνος» και «Ωκεανός» τα οποία πρέπει (σύμφωνα με την σύμβαση του 2010) να έχουν παραδοθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.


Ερωτάται ο Υπουργός
1.    Αν θα εγκρίνει την καταβολή νέων ποσών στην ανάδοχο εταιρία (όπως προβλέπει ο Νόμος 3885/2010) αν και οι εργασίες στα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

2.    Αν θα διεκδικήσει (με οποιοδήποτε τρόπο : καταγγελία σχετικής σύμβασης κλπ) το ποσό των 412.000.000 ευρώ που έχει καταβληθεί στην ανάδοχο εταιρία μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 αφού δεν έχουν γίνει αντίστοιχες εργασίες στα υποβρύχια.

3.    Αν θα εγκρίνει την καταβολή επιπλέον ποσών για την συντήρηση του (καινούριου) υποβρυχίου « Παπανικολής»

4.    Πότε θα παραδοθούν τα υποβρύχια «Πιπίνος» και « Ωκεανός»ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ