Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίτσας: Στα χαρτιά η αποστολή τεχνικών κλιμακίων από την ΕΕ

27.04.2016 | 11:07
Στα χαρτιά παραμένει μέχρι στιγμής η αποστολή τεχνικών κλιμακίων από την ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου να εξετάζουν 50 με 60 αιτήσεις την ημέρα, αριθμό που χαρακτήρισε πάρα πολύ μικρό, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

«Oι υπηρεσίες ασύλου εργάζονται, αλλά η δυναμικότητά τους είναι μικρή και έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποσταλεί η βοήθεια που εγγράφεται και μέσα στη συμφωνία σε σχέση με τους ειδικούς και τους μεταφραστές που θα έρθουν στα νησιά» είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", χαρακτηρίζοντας "κεντρικό ζήτημα" την υποχρέωση των χωρών - μελών της ΕΕ για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας τη χαρακτήρισε «παράνομη πράξη που ειφέρει οικονομικό κόστος», αλλά - όπως είπε - έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό από όλους και με βάση τη συνθήκη της Γενεύης ότι όσοι βρίσκονται, φιλοξενούνται, ή διαμένουν στην Ελλάδα υπόκεινται στους αντίστοιχος νόμους και στην αντίστοιχη νομοθεσία της Ελλάδας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί η απομάκρυνσή τους δεν είναι μόνο τα 50 με 100 άτομα που έχουν τοποθετήσει τις σκηνές πάνω στις γραμμές, αλλά - όπως επισήμανε - εκεί υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Ο κ. Βίτσας τόνισε, ακόμα, ότι στην Ειδομένη δεν λειτουργούν μόνο οι ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία και το κράτος, αλλά και ορισμένες "ομάδες, ή ομαδούλες" που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και τους κρατούν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι πάνω από το 60% των προσφύγων και μεταναστών έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στο Σκαραμαγκά και στον Ελαιώνα, μικρή αποσυμφόρηση έγινε και στο Ελληνικό, όπου γύρω στα 500 άτομα μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές που είχαν κενές θέσεις, ενώ οι 4 χώροι προσωρινής φιλοξενίας, σε Ωραιόκαστρο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ