Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Τουρκία

"Βράχο,βράχο το καημό μου..."

10.10.2010 | 12:36
Δύο βράχοι ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου. Έξι στρέμματα ο ένας ,ύψος 36 μέτρα. Ο άλλος ο μικρότερος,μόλις που φαίνεται . Είναι οι βραχονησίδες Καλόγηροι που οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι θα αποτελέσουν το νέο σύνορο του Αιγαίου!
Ασφαλώς οι υπερβολές δεν λείπουν από τις εκτιμήσεις για τα ελληνοτουρκικά,αλλά αυτό ισχύει και για τις τουρκικές διεκδικήσεις. Οι Καλόγηροι βρίσκονται ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό και χωρίζουν το Αιγαίο στη μέση. Εκεί επιθυμούν να επεκτείνουν τον εναέριο –και υποθαλάσσιο στη συνέχεια- ελεγχό τους οι Τούρκοι. Στην πραγματικότητα δεν το κρύβουν . Όλες τους οι κινήσεις καιοι σχεδιασμοί στοχεύουν σ΄αυτή τη νέα πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλουν. Τα μαχητικά τους αεροσκάφη σχεδόν κάθε ημέρα πετούν πάνω από τους δύο βράχους. Στο ΝΑΤΟ, επιμένουν να ελέγχουν με τα ραντάρ τους το Αιγαίο,μέχρι αυτό αρκιβώς το σημείο. Αυτή η επιμονή μπλόκαρε τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Δύο βράχοι στα Ίμια, άνοιξαν ένα τεράστιο κεφάλαιο τουρκικών δεκδικήσεων στο Αιγαίο,με την Άγκυρα να αμφισβητεί ανοιχτά κυριαρχικά δικαιώματα σε τουλάχιστον 80 νησιά,νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Δύο βράχοι είναι και οι Καλόγηροι,που η σημασία τους όμως είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη από το μέγεθός τους.
Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων μία από τις απόψεις που κυριάρχησαν για να δικαιολογήσουν λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της κρίσης,ήταν ότι δεν ήταν δυνατόν να «σκοτωθούμε για δύο βράχους». Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει διαφορετική άποψη. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως,ότι πρέπει και να εγκαταλείπεις τα συμφέροντά σου.
Πολύ πρόσφατα, κάποια άλλα ...αγριοκάτσικα όπως αυτά των Ιμίων βρέθηκαν στο προσκήνιο της παγκόσμιας επικαιρότητας. Αυτά βρίσκονταν σε μία ακατοίκητη βραχονησίδα στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Όπως και στα Ίμια τις βραχονησίδες τις διεκδικούς δύο χώρες: η Ιαπωνία που τις ονομάζει Σενκάκου και η Κίνα που τις λέει Ντιαογιού. Η παρουσία ενός κινεζικούς αλιευτικού στους βράχους προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ιαπωνίας ,η οποία συνέλαβε τον κινέζο καπετάνιο. Η ένταση εκτονώθηκε αλλά το πρόβλημα κι εκεί όπως κι εδώ παραμένει ανοιχτό ,μεταξύ των δύο χωρών για τους ίδιους λόγους που φημολογούνται και στις δύο περιπτώσεις:την υπάρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Αλήθεια ή ψέμματα κανείς δεν το γνωρίζει.
Η περίπτωση της Ιαπωνίας και της Κίνας δεν είναι η μοναδική στην οποία ένας βράχος,μια νησίδα, μια σπιθαμή γης τέλος πάντων προκάλεσε την έντονη αντίδραση κρατών. Η Ισπανία για παράδειγμα χρησιμοποίησε κάθε μέσο για μία βραχονησίδα.200 μέτρα από τις μαροκινές ακτές, υπάρχει μία ασήμαντη βραχονησίδα της Μεσογείου η ισπανική Περεχίλ (οι Mαροκινοί την ονομάζουν Λεϊλά). Η μαροκινοί την κατέλαβαν και οι ισπανοί την πήραν πίσω,έχοντας στο πλευρό τους ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Δεν πρόκειται για «ανόητους εθνικισμούς του παρελθόντος»,αλλά για απλή διασφάλιση των συμφερόντων κάθε σοβαρού κράτους. Το να επιβάλεις την άποψή σου όταν μάλιστα έχεις δίκιο,δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις βία ή θα προκαλέσεις ένταση. Μπορεί και να αρκεί να μιλήσεις,να φωνάξεις,να διεκδικήσεις. Και η Ελλάδα δεν κάνει ούτε αυτό,ας το παραδεχτούμε.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ