Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι προσκήνυσαν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στην Κωνσταντινούπολη!

24.04.2012 | 08:34

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ       

 

     Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι, επισκέπτονται μια εκκλησία κάθε χρόνο προκαλώντας την έκπληξη στους υπόλοιπους Μουσουλμάνους. 

Έτσι έγινε και φέτος στις  23 Απριλιου,δηλαδη του Αγιου ΓεωργΊου,  οι  Τουρκοι περίμεναν  ατελειωτες ωρες για να προσκυνησουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου «του Κουδουνά» στο μοναστήρι που βρίσκεται στην Πρίγκηπο στην Κωνσταντινούπολη.

  Τοπικοί παράγοντες της Πριγκήπου υποστηρίζουν πως ο αριθμός των επισκεπτών ίσως φέτος να έχει ξεπεράσεις και του 100.000!!

Ανάμεσα στους επισκέπτες υπάρχουν κάποιοι λίγοι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, όμως η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Μουσουλμάνοι. Ανάμεσα τους πολλές γυναίκες . Κάποιες κάνουν τάμα για να βρουν γαμπρό και να παντρευτούν κάποιες άλλες προσεύχονται στον «Άϊ Γιώργη τον Κουδουνά» για να αποκτήσουν παιδί.  Άλλοι έρχονται και κάνουν τάματα για να αποκτήσουν σπίτι.

  Βέβαια χιλιάδες  από τους Τούρκους προσκυνητές ανεβαίνουν το δύσκολο ανήφορο  ανήφορο πους οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά για να ευχαριστήσουν τον Άγιο καθώς άκουσε τις προσευχές τους ικανοποίησε το αίτημα τους. Μαζί τους φέρουν λάδι για το καντήλι του.

  Οι γυναίκες ανεβαίνουν στην εκκλησία ξετυλίγοντας κλωστή μέχρι την είσοδο της εκκλησίας. Δεν είναι κάποια παράδοση των Ορθοδόξων Χριστιανών. Μια παράδοση στην Ανατολή που πιστεύουν πως τους με τον τρόπο αυτό «δένονται» με τον Άγιο.

Κάποιοι αναφέρουν πως αγόρασαν σπίτι ενώ δεν είχαν τα χρήματα κάποιοι άλλοι απέκτησαν παιδί μετά  το τάμα στον Άγιο Γεώργιο ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν παρά τις  πολλές προσπάθειες.

  Η φήμη των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Οι ομογενείς και κυρίως αυτοί που ζουν στα Πριγκηπόνησα γνώριζαν για τα θαύματα τους. Ανάπηροι λέγεται πως περπάτησαν , ζευγάρια απέκτησαν παιδιά.

 Τα τελευταία χρόνια όμως ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών γιγαντώθηκε καθώς σχεδόν όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα στέλνουν τις κάμερες τους για να καταγράψουν τις εικόνες αυτού του περίεργου φαινομένου. Των Μουσουλμάνων να ανεβαίνουν γονατιστοί στο μονατήρι, να ανάβουν κεριά μέσα στην εκκλησία και να προσεύχονται στον Άγιο των Χριστιανών.

 Καθώς ήταν και εθνική εορτή των τούρκων η 23η Απριλίου φέτος και τα σχολεία ήταν κλειστά η Πρίγκηπος γέμισε. Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης που έχει την αρμοδιότητα των μαζικών μεταφορών στην Πόλη  αναγκάσθηκε να προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια προς την Πρίγκηπο,  για να μεταφέρει τους επισκέπτες του Αγίου Γεωργίου. Ακόμη και τα έκτακτα δρομολόγια δεν ήταν αρκετά.

  Ανάμεσα στους  προσκυνητές ήταν και  μαντιλοφορούσες. Κάποιες ήρθαν από περιέργεια , κάποιες άλλες για ένα θαύμα. Τούρκοι Μαθητές της Γ’ Λυκείου μαζί με τους γονείς τους ήρθαν στον «Άγιο Γιώργη τον Κουδουνά» για να ζητήσουν τη βοήθεια του στις εξετάσεις που θα δώσουν για τα πανεπιστήμια. 

Η ανάγκη των ανθρώπων για ένα θαύμα, στην πίστη  φαίνεται πως ενώνει τους πάντες.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΑ»

 

        Η παράδοση θέλει το Μοναστήρι να έχει ζωή πάνω από χίλια χρόνια, και συγκεκριμένα να έχει χτιστεί το 963 μ.Χ., όταν βασίλευε στην αυτοκρατορία των Ρωμαίων ο ένδοξος και ευσεβέστατος Νικηφόρος Φωκάς. Η παράδοση, πάλι, υποστηρίζει ότι η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου δωρήθηκε στο Μοναστήρι από τη γυναικεία Μονή της Ειρήνης της Αθηναίας.

 

Η  Μονή πρέπει να ερημώθηκε ή κατά το 1204 από τους "χριστιανούς" Σταυροφόρους, οι oποίοι, στο πέρασμά τους από την Κωνσταντινούπολη  και την ευρύτερη περιοχή της, προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές,  έτσι  οι μοναχοί για ν’ αποτρέψουν την αρπαγή και τη βεβήλωση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τους Φράγκους, την έκρυψαν μαζί με τ’ αναρίθμητα αναθήματά της μέσα στη γη και από πάνω τοποθέτησαν την αγία Τράπεζα του ναού της Μονής.Η εικόνα αυτή του Αγίου Γεωργίου έμεινε εκεί χωρίς, να υποστεί καμιά φθορά,  για πολλά χρόνια,μέχρι τη θαυματουργική εύρεσή της: Κάποιος βοσκός είδε στον ύπνο του τον Αη-Γιώρ­γη, που τον προέτρεπε ν’ ανεβεί στο λόφο και να τον βρει, σκάβοντας εκεί όπου θ’ άκουγε να χτυπούν «κουδούνια». Σύμφωνα με την παράδοση ο βοσκός  κάνοντας όπως τον πρόσταξε ο Άγιος, βρήκε την εικόνα του στολισμένη με μια αρμαθιά «κουδούνια» και επανίδρυσε τη Μονή. Από τότε δίνονται στους προσκυνητές και κουδουνάκια, ως ευλογία του Αγίου, τα οποία, σύμφωνα με δικές τους ομολογίες, σε πολλές περιπτώσεις θαυματουργούν.

 

 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ