Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν καταργείται η Στρατιά του Αιγαίου" δηλώνει τώρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος!.

01.09.2011 | 20:57
  

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τις δηλώσεις του, για την κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσείν Τσελίκ έσπευσε να ανακαλέσει.

   Ο Τσελίκ τόνισε πως« οι δηλώσεις μου που έκανα σχετικά με τις σχέσεις στρατού και κυβέρνησης στα πλαίσια μιας δημοκρατικής χώρας δεν έκανα δηλώσεις σχετικά με την «κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου». Ο ισχυρισμός της εφημερίδας προκύπτει από τις δηλώσεις μου « οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξετάσουν από πόσες Στρατιές θα πρέπει να αποτελούνται» και είναι καθαρά άποψη της εφημερίδας. Επίσης αυτές οι απόψεις μου δεν έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση».

   Προφανώς ο Τσελίκ, ως αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος  αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις δηλώσεις μετά από πιέσεις που δέχθηκε από στρατηγούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι αντιδράσεις στην Άγκυρα είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Radikal ο Τσελίκ είπε ότι «η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχθεί στον ψυχρό πόλεμο» και ότι «ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο».

   

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η υπαγωγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στο υπουργείο εθνικής άμυνας, η κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων ,το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, η μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, η μείωση της θητείας, η διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις στρατιές και άλλα.

   

Ο ίδιος ο Τσελίκ στη γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «κάποιες προσωπικές απόψεις και επιθυμίες προβλήθηκαν ως ανακοίνωση, ως κυβερνητικό σχέδιο ή ως ζητήματα που έχουν αποφασιστεί εντός του κόμματος». Ο Τσελίκ σημειώνει ότι τα εν λόγω 15 σημεία «δεν έχουν συζητηθεί θεσμικά στο κόμμα, ούτε και έχουν προταθεί στην κυβέρνηση» και αναφέρει ότι «όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Εγώ ως βουλευτής θέτω υπό συζήτηση τα θέματα αυτά».

   

Πάντως η "Ραντικάλ" πρόβαλε σήμερα τις δηλώσεις Τσελίκ ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο» και τον υπότιτλο "Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη "Ραντικάλ": Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου".

   

Ως προς τον τίτλο "Πολιτικός άνεμος" πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγγλικός και γαλλικός όρος "civil" που χρησιμοποιείται και στην τουρκική γλώσσα, δεν έχει περιεχόμενο παρόμοιο με τον όρο "αστικό" που είναι η σχετική απόδοση στα ελληνικά. Η λέξη αυτή, για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς έχει στην τουρκική γλώσσα νόημα ταυτόσημο με το "μη στρατιωτικό".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ