Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαμάχη στην Αλβανία για ΑΟΖ και πετρέλαια Ιονίου

22.03.2012 | 00:34
Η αλβανική Βουλή ενέκρινε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και σφοδρές αντιπαραθέσεις, το επίμαχο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρίας "Albpetrol".

   

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, καθώς η αντιπολίτευση το καταψήφισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί πελατειακά συμφέροντα» και ότι «αποσκοπεί στο ξεπούλημα με σκοτεινούς τρόπους κάθε δημόσιας περιουσίας». 

   

Ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην διαφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της "Albpetrol" διότι μέσα από αυτή μεγιστοποιείται η δυνητική αξία των υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα». 

   

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας και τόνισαν ότι «με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας αυτής ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει κάθε χρόνο περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και ότι «τα κέρδη από τους φόρους που θα εισπράττει το κράτος από τους αγοραστές της "Albpetrol" θα είναι πολύ λιγότερα από τα κέρδη που θα εξασφάλιζε αν το ίδιο το δημόσιο παρέμενε ιδιοκτήτης της εταιρίας».

   

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και σε μερικές τροποποιήσεις «της τελευταίας στιγμής», όπως της χαρακτήρισαν. Σύμφωνα με αυτές, ο αγοραστής της εταιρίας "Albpetrol" εξασφαλίζει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ΑΟΖ, στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο.

   

Οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα ότι ετοιμάζει την πώληση της "Albpetrol" σε πελάτες και εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα. Τόνισαν, επίσης, ότι θα ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας όταν αναλάβουν την εξουσία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ