Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο:"Ο θάνατος Καντάφι πιθανό έγκλημα πολέμου"

16.12.2011 | 08:09
Ο θάνατος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο Οκάμπο.

   

"Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας" στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και ζητήσαμε να δικαστούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα δύο στρατόπεδα κατά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Λιβύης. 

   

"Ο θάνατος του Καντάφι είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, να μάθουμε τί συνέβη, γιατί υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ήταν ένα έγκλημα πολέμου", δήλωσε στο Τύπο ο Μορένο Οκάμπο.

   

Ο συνταγματάρχης Καντάφι που είχε διαφύγει μετά την πτώση της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου, σκοτώθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Σύρτη, σε συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες από λίβυους αντάρτες, λίγο μετά τη σύλληψή του.

   


"Λόγω της αλλαγής των συνθηκών που προκάλεσε ο θάνατός του" οι δικαστές του ΔΠΔ έδωσαν εντολή στις 22 Νοεμβρίου να κλείσει ο φάκελος του Μουάμαρ Καντάφι. Σε βάρος του Καντάφι το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

   

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο διευκρίνισε ότι οι λιβυκές αρχές θα ενημερώσουν το ΔΠΔ στις 10 Ιανουαρίου για μια πιθανή μεταφορά στη Χάγη, όπου εδρεύει το διεθνές δικαστήριο, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιού του Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα. 

   

Σε βάρος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ το ΔΠΔ εξέδωσε στις 27 Ιουνίου ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής της λαϊκής εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο (15 Φεβρουαρίου-23 Οκτωβρίου).


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ