Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων:Η κοροϊδια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

23.05.2011 | 06:28

Το Δίκτυο Ελεύθεερων Φαντάρων ασχολήθηκε με την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά,προτεινοντας την ¨κοινωνικοποίησή” τους. Το πως καταλήγει σ΄ αυτή τη πρόταση προκύπτει από το απόσπασμα ενός κειμένου του Δικτύου,το οποίο ασχολείται λεπτομερώς με την υπόθεση:

"Ας δούμε που κατέληξε το σχέδιο Ευ.Βενιζέλου να «σώσει» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πήρε ένα προβληματικό και πανάκριβο υποβρύχιο, το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια ιδρώνουν να αποδείξουν ότι είναι «ο κυρίαρχος του Αιγαίου», προχωρώντας σε νέες παραγγελίες συνολικά 2 δις ευρώ. Πληρώνει συνεχώς προκαταβολές εκατομμυρίων ευρώ για υποβρύχια που μένουν στα χαρτιά. Και ξαφνικά η Γερμανική πολυεθνική HDW καταγγέλλει τις συμβάσεις ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ που είχε με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του Ισκαντάρ Σάφα, και τα 400.000.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί έως τις 15 Μαΐου είναι αμφίβολο αν θα επιστραφούν! Σημειώνουμε:

•Για τον μεν ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό ενός υποβρυχίου 209, του ΩΚΕΑΝΟΣ, έχουν πληρωθεί 272.000.000.
•Για τη σύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ με την οποία προβλεπόταν η ναυπήγηση ακόμη δύο υποβρυχίων τύπου 214,όπως ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, έχουν καταβληθεί 128.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Onalert είναι σχεδόν αδύνατον να επιστραφούν έστω και ένα ευρώ, αφού “Οι εγγυητικές που υπάρχουν είναι εταιρικές και δεν διασφαλίζουν ουσιαστικά επιστροφές χρημάτων”!

Όμως η απώλεια των 400 εκατ. ευρώ είναι η μια πτυχή του πλάνου ιδιωτικοποίησης Βενιζέλου-Σάφα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για “Σφαγή” στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς οι διαρροές θέλουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΥΠΕΘΑ-Σάφα να αφορούν τη δρομολόγηση απολύσεων 350 έως 900 εργαζόμενων από τους 1200, με πρόσχημα ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη ματαίωσε τις παραγγελίες του καθεστώτος Καντάφι, άρα «το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, έχει απομείνει χωρίς ουσιαστικό έργο». Μετά από τη καταγγελία της σύμβασης για τα δύο νέα υποβρύχια 214 και τον εκσυγχρονισμό ενός παλαιότερου 209, από τους Γερμανούς της HDW, το μόνο που έχει απομείνει είναι η ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων 214.

Εμείς έγκαιρα είχαμε τονίσει ότι το επόμενο βήμα, μετά την χαριστική μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Σάφα θα είναι η δραματική μείωση του προσωπικού, πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Σήμερα, αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ διαρρέουν ότι οι δραματικές περικοπές στο προσωπικό βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στους σχεδιασμούς του Σάφα. Παράλληλα, η ομηρεία των εργαζομένων χρησιμοποιείται για να διεκδικηθεί το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου και μερίδιο από την κατασκευή των νέων φρεγατών. Η σωτηρία των θέσεων εργασίας θα προβληθεί ξανά για να εξασφαλίσει ο ιδιώτης ένα πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο ενδιαφέρον επικαλείται η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη προβολή των «εθνικών κινδύνων», για να δικαιολογήσει τις νέες πολεμικές δαπάνες που θα καταλήξουν σε Έλληνες και ξένους βιομήχανους και εμπόρους του ολέθρου, πραγματική πρόκληση για την κοινωνία καθώς ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις ευρώ.

Δε μπορούμε όμως να μην δούμε με έκπληξη τα όσα καταμαρτυρεί η σχετική, με την αποχώρηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp, κατασκευάστριας των ελληνικών υποβρυχίων, αρθρογραφία.

Εύλογα τα ερωτήματα καθώς οι «εθνικές ανάγκες» μοιάζουν με ασανσέρ. Όσο απόλυτες παρουσιάζονται προκειμένου να απαιτήσουν οι κυβερνήσεις θυσίες από τους εργαζόμενους-φορολογούμενους, τόσο φαντάζουν σχετικές και διαπραγματεύσιμες στα παζάρια με τις πολυεθνικές του ολέθρου και τις ξένες κυβερνήσεις, αποκαλύπτοντας ότι «η Εθνική Άμυνα και τα Εθνικά Ιδεώδη» αποτελούν προκάλυμμα για μεγάλες μπίζνες.

Επομένως: γιατί και πως αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός παμπάλαιων υποβρυχίων, που και πανάκριβος ήταν και αφορούσε μονάδες του στόλου που λόγω γήρανσης σύντομα θα αποσύρονταν; Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η αγορά των συγκεκριμένων νέων υποβρυχίων, η ποσότητα αυτών, για να καταλήξει τελικά το Πολεμικό Ναυτικό σε εκ νέου αναθεώρηση του αριθμού τους;

Νομίζουμε ότι τα όσα καταγράφει ο δημοσιογράφος Γ.Τσακίρης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αξίζει να μας προβληματίσουν. “Η αρχική σύμβαση «Ποσειδών» προέβλεπε την ανακατασκευή τριών παλαιού τύπου υποβρυχίων, αλλά στην πορεία το υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν τόσο υψηλό που θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ανακατασκευάσει ένα και να αγοράσει δύο καινούργια.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της HDW (θυγατρική της Thyssen) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η εταιρεία του κατήγγειλε τη σύμβαση υπερκατασκευής που είχε συνάψει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα «Ποσειδών» που περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων.

Κατόπιν αυτού το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια αλλά τέσσερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Δηλαδή, αν τελικά δεν χρειαζόταν έξι, γιατί τα παραγγείλαμε και αν τα χρειαζόταν, πώς θα καλυφθεί σήμερα το κενό των δύο.

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για το πρόγραμμα «Ποσειδών», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» που αφορά την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ένα στη Γερμανία (και είναι αυτό που έγερνε), και άλλων τριών στην Ελλάδα. Πηγές των ναυπηγείων όμως έλεγαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνήσει η «Abu Dhabi Mar» και εφόσον τα χρήματα που της έχουν πληρωθεί δεν τα έχει πληρώσει και αυτή με τη σειρά της στους υποκατασκευαστές. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι, αν τελικά δεν είναι εφικτή η μεταφορά των χρημάτων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τότε θα χαθεί ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια όλες οι πληρωμές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας προς τα ναυπηγεία είχαν αιτιολογία το πρόγραμμα «Ποσειδών»”.

Το συγκλονιστικό όμως είναι ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια κατασκευάστηκαν κατά τα πρότυπα του «Παπανικολής» και παρότι είναι στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν έχουν γίνει οι διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν στο πρωτότυπο όταν διαπιστώθηκε ότι «γέρνει»!!! 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ