Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΕΔ: "Αντιπαραγωγικές στο Αιγαίο,κερδοφόρες στον Ινδικό"...

06.11.2010 | 15:21
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
υποναυάρχου ε.α
μέλος ΚΕΘΑ

Η άποψη του κ. Πάγκαλου
, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι αντιπαραγωγικές -ακόμη και με την στενή έννοια του όρου- δεν αντέχει σε κριτική!

Το σημείωμα αυτό δεν θα αναφερθεί στο λεγόμενο κοινωνικό έργο των ΕΔ. Όλες οι χώρες, με τις ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν τα συμφέροντά τους, που έμμεσα ή άμεσα είναι οικονομικά. Ίσως αρκούν ένα δυο παραδείγματα, για να δείξουν πόσο δεμένες με την παραγωγική διαδικασία είναι οι ΕΔ. Σίγουρα θα έχει ακούσει ο κος αντιπρόεδρος για τους πολέμους του Βακαλάου μεταξύ Αγγλίας και Ισλανδίας πχ. Μάλιστα είχαμε τρεις τέτοιους πολέμους από το 1958 μέχρι και το 1976. Επρόκειτο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων, που σήμερα παρέχει η αποκλειστική οικονομική ζώνη, που έγινε και με την συμβολή των πολεμικών ναυτικών.
Για να έρθουμε στα δικά μας, όταν δηλαδή το πολεμικό μας ναυτικό ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας στο Αιγαίο, είναι αντιπαραγωγική η δράση του; Όταν τα πολεμικά μας ή τα πλοία του λιμενικού παρακολουθούν τα τουρκικά σκάφη ερευνών, όπως πρόσφατα στο Αιγαίο ή ανοιχτά του Καστελόριζου, και ενημερώνουν την κυβέρνηση εάν βλάπτονται τα συμφέροντα της χώρας είναι αντιπαραγωγικά; Συνεχίζοντας στο ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο, που το θέμα είναι πιο οικείο: Στην κρίση του 1987 οι ένοπλες δυνάμεις δεν διασφάλισαν, σε ότι τις αφορούσε, τον εθνικό τότε στόχο;
Η ΚΕΘΑ προτείνει την απόσυρση όλων των στρατιωτικών μας μονάδων από το εξωτερικό -μεταξύ αυτών και τα πολεμικά μας πλοία από τον Ινδικό ωκεανό. Πιστεύουμε, ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα – όχι μόνο αυτά που παρουσιάζονται- ενώ είναι και ιδιαίτερα δαπανηρή η εκεί παρουσία των πλοίων. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών όμως θεωρούν, ότι τα πολεμικά πλοία στον Ινδικό και την Αραβική θάλασσα προστατεύουν την διεθνή ναυσιπλοΐα, το εμπόριο κ.ο.κ! Αν κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό κατά τον κο αντιπρόεδρο, τότε η κυβέρνηση ας τα φέρει πίσω τα πλοία, όπως λέμε εμείς!

Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο ο κ. Πάγκαλος, που με τα λεγόμενα του καταφέρεται σε βάρος των ένοπλων δυνάμεων. Έχομε ακούσει και από την ίδια την πολιτική ηγεσία των ΕΔ απαράδεκτες φράσεις, που τουλάχιστον δεν αρμόζουν σε ηγήτορες. Έχομε ακούσει για άτομα με «αυτιστική νοοτροπία», έχουμε ακούσει για «δ. υπάλληλους με ιδιαιτερότητες». Μη παραβλέπουμε ακόμη, ότι μας αγγίζουν κι εμάς: απόστρατους και εν ενεργεία κείνα κει τα συνολικότερα περί «χώρας διεφθαρμένων», ή ότι «μαζί τα φάγαμε» κ.α.
Ας είμαστε ξεκάθαροι! Η απαξίωση των ΕΔ δεν είναι ενός έτους! Είναι ακόμα παλαιότερη. Από την ίδρυσή της ακόμα η ΚΕΘΑ εδώ και μια 10ετία διαπιστώνει την αρνητική για τις ΕΔ κατάσταση και βάζει σαν στόχο της μεταξύ άλλων και την «Αναγνώριση του Έργου των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι κάτι που έλειπε από πολύ πριν και εξακολουθεί να λείπει …

Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με το σχόλιο επικαιρότητας της ιστοσελίδας της ΚΕΘΑ: «Μήπως προετοιμάζονται και άλλα μέτρα σε βάρος των στελεχών; Μήπως έτσι μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να προτιμήσουν τις ΕΔ ταλαντούχοι φίλεργοι νέοι;»
Να το πούμε καθαρά! Με τούτα και με κείνα δεν διατηρείται ψηλά το ηθικό τον ΕΔ, όπως απαιτούν οι καιροί με θέματα συνόρων υπό διαπραγμάτευση και με οικονομική κρίση σε εξέλιξη.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ