Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαταλείπουν τα ΛΟΚ λόγω καψονιού!

02.07.2011 | 00:57
Τα ΛΟΚ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν ορισμένοι στρατιώτες της 33ης μοίρας καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων ότι ανώτεροι τους, τους «ξυλοκοπούν ασύστολα», τους εξευτελίζουν και τους φέρονται σαν «σκουπίδια». Κάποιοι στρατιώτες μάλιστα, αφού παρουσιάστηκαν στην πρωινή αναφορά της μοίρας, ζήτησαν μετάθεση όπλου. Το υπουργείο απο την πλευρά του υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν και να δικαιολογούν τα παράπονα των στρατιωτών».


Η πρωτοφανής, για τα κυπριακά δεδομένα ιστορία, υπέπεσε στην αντίληψη μας όταν το οικογενειακό περιβάλλον καταδρομέων εθνοφρουρών, αποφάσισε να μιλήσει για «αίσχη που λαμβάνουν χώρα στην μοίρα καταδρομέων» και αναγκάζουν τους φαντάρους να ζητήσουν μέχρι και αλλαγή όπλου. Να μετατεθούν, δηλαδή, από τη μοίρα καταδρομέων είτε στο πεζικό είτε στο πυροβολικό ή κάπου αλλού.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι στελέχη του στρατοπέδου, ξυπνούν μέσα στα άγρια χαράματα στρατιώτες για να τους εξαναγκάσουν σε καψόνι, να τους βουτήξουν μέσα σε απόνερα χωρίς αναστολές και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στην προσωπικότητα των νέων.

Μάλιστα, τα πιο πάνω «βασανιστήρια» έχουν και όνομα. Πρόκειται για την λεγόμενη «Νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Η ιστορία αυτή βλέπει το φως, δύο μόλις μήνες μετά από άλλο περιστατικό κατά το οποίο υπολοχαγός έστειλε στο νοσοκομείο καταδρομέα. Σε εκείνη την περίπτωση, ο αξιωματικός βρέθηκε προ των ευθυνών του και παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο με 5 μέρες ποινή φυλάκισης.

Στρατιωτικές πηγές, από την άλλη, αναφέρουν ότι όλες οι πιο πάνω καταγγελίες από στρατιώτες, αποτελούν απόρροια συμπεριφοράς αντιδραστικών ατόμων τα οποία βαρύνονται από παραπτώματα και ποινές και με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να αποποιηθούν οποιονδήποτε ευθυνών.

Άλλη πηγή αναφέρει ότι οι εν λόγω στρατιώτες-καταδρομείς βρήκαν ευκαιρία να αντιδράσουν, ζητώντας μετάθεση, εξ αφορμής της μεγάλης απόστασης από τα σπίτια τους.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει επίσης ότι σήμερα δύο στρατιώτες ζήτησαν σε αναφορά να μετατεθούν από την 33η Μοίρα Καταδρομών.
Ο ένας εκ των δύο, μετατέθηκε από την 31η Μοίρα στην 33η στις 21 Ιουνίου, έχοντας ήδη 40 μέρες φυλακή. Μόλις μετατέθηκε στην 33η «πιάστηκε» να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο την ώρα που έβγαζε σκοπιά και μάλιστα στην Κεντρική Πύλη.

Ο δεύτερος, με μικροαδικήματα ζήτησε κι’ αυτός μαζί με τον πρώτο να μετατεθεί από τη Μοίρα.
Σήμερα το πρωί και οι δύο αρνήθηκαν εκτέλεση διαταγής (αρνήθηκαν να κάνουν εργασία). Για την άρνηση τους αυτή τιμωρήθηκαν με 10 μέρες φυλακή.


Παράλληλα, ο Διοικητής της Μοίρας τους ενημέρωσε ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν γραπτώς τη μετακίνηση τους, όπως και έπραξαν.
Ένας τρίτος «ενώ αρχικά παρασύρθηκε και αυτός από τους άλλους δύο» και ζήτησε μετακίνηση, τελικά δεν τη έθεσε γραπτώς, τουλάχιστον όχι μέχρι αυτή την ώρα.

Εν τω μεταξύ, στη Μοίρα υπηρετούσαν 28 στρατιώτες από τα Κοκκινοχώρια. Στις πρόσφατες μεταθέσεις, οι 16 από αυτούς που είχαν τα απαιτούμενα μόρια, μετατέθηκαν στην 34η Μοίρα Καταδρομών στο Κάβο Γκρέκο, κοντά στον τόπο συμφερόντων τους.

Οι 12 που παρέμειναν στην 33η Μοίρα, μετά την αναφορά και αφού ερωτήθηκαν από τον Διοικητή αν έχει κάποιος κάτι άλλο που θέλει να πει, ύψωσαν το χέρι τους, ζήτησαν το λόγο και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια για τις εξόδους τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους 16 που μετακινήθηκαν στην 34η Μοίρα. Ο Διοικητής της Μονάδας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, "αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια τους, προέβη σε όσες ενέργειες του επιτρέπεται ώστε να τους διευκολύνει".

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε με τη σειρά της στο Sigmalive ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί, σχετικά με την 10ήμερη τιμωρία-ποινή φυλάκισης των φαντάρων, έγινε λόγω άρνησης εκτέλεσης άσκησης καθηκόντων από μέρους των καταδρομέων. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν και να δικαιολογούν τα παράπονα των στρατιωτών περί ξυλοδαρμών», είπε τέλος η κ. Στυλιανού.

www.sigmalive.com/news/local/398107
 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ