Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκληματικός εφησυχασμός για τις αμυντικές περικοπές,με τη "γειτονιά" να "βράζει".

07.08.2011 | 00:44
Παντού περικοπές στην Άμυνα. Στη Βρετανία ο στρατός θα μειωθεί κατά 19.000 στρατιώτες μέχρι το 2020.Οι 84.000 στρατιώτες που θα απομείνουν θα είναι ο μικρότερος βρετανικός στρατός που έχει υπάρξει.. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον 7.000 απώλειες θέσεων εργασίας πολιτικού προσωπικού μέχρι το 2020 . Ανάλογο κλίμα περικοπών υπάρχει πλέον και στις ΗΠΑ.Όπως και στην Ελλάδα,θα πείτε. Όμως υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική διαφορά που πρέπει να μας προβληματίσει.

Σ΄ όλες τις χώρες που οι περικοπές στην Άμυνα αποτελούν πλέον προτεραιότητα, η συζήτηση που γίνεται για το τι πρέπει να κοπεί και κυρίως τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων,είναι πολύ έντονη. Στη Βρετανία, οι στρατιωτικοί δεν διστάζουν να πουν τη γνώμη τους δημόσια και να επισημάνουν ότι οι περικοπές που ζητά η κυβέρνηση δεν μπορούν να υπάρξουν με τις βρετανικές ΕΔ ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν και εμπλεκόμενες στη Λιβύη. “Διαλέξτε που θέλετε να είμαστε και κάντε τις περικοπές που επιθυμείτε”,λένε στους πολιτικούς τους οι στρατιωτικοί στο Λονδίνο και καλό θα ήταν η δική μας στρατιωτική ηγεσία να παρακολουθήσει λίγο το βρετανικό Τύπο,για να δει ότι οι στρατιωτικοί όχι απλά μπορούν αλλά επιβάλλεται να μιλάνε για στρατιωτικά θέματα!

Την εντονότατη ανησυχία του για τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ εξέφρασε δημοσίως ο νέος ΥΕΘΑ της υπερδύναμης, ο Πανέτα!

Στην Ελλάδα,τη χώρα του πολιτικά παράδοξου, όπου ο παραλογισμός ζει και βασιλεύει, ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Οι δύο τελευταίοι ΥΕΘΑ, οι κ.Βενιζέλος και Μπεγλίτης ,σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν τις δραστικές περικοπές στις οποίες έχουν προχωρήσει. Επιμένουν ότι παρόλες αυτές τις περικοπές το αξιόμαχο των ΕΔ δεν έχει πληγεί.

Δυστυχώς η πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά τα στελέχη και την οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων,δεν τους επιβεβαιώνουν.

Ασφαλώς και δεν αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε αγορά νέων οπλικών συστημάτων.Αυτό δεν συζητείται από κανένα λογικό άνθρωπο στη παρούσα οικονομική συγκυρία. Όμως πρέπει κάποιος επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά με τα όπλα που οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ,γιατί είμαστε ως συνήθως “φθηνοί στα πίτουρα...”
Όταν λέμε να ασχοληθούν σοβαρά και συστηματικά εννοούμε να καθήσουν κάτω και να υπολογίσουν πόσα χάνουμε από οπλικά συστήματα που “σαπίζουν” από την αχρησία επειδή δεν υποστηρίζονται με τη κατάλληλη συντήρηση και τα ανταλλακτικά. Θα διαπιστώσουν ότι η “χασούρα” μας είναι πάρα πολύ μεγάλη από το “κέρδος” που υποτίθεται οτι θα έχουμε.

Και κάτι ακόμη. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία πάρα πολύ επικίνδυνη αντίληψη όχι μόνο των ΥΕΘΑ, αλλά και γενικότερα των πολιτικών για την Άμυνα της χώρας. Μία αντίληψη η οποία είχε εκφραστεί ,όπως λένε τουλάχιστον οι φήμες από τον πρωην ΓΔΕ Ε.Βασιλάκο προς Αρχηγό Γενικού Επιτελείου,όταν του ζητούσε να επισπεύσει διαδικασίες για αγορά πυρομαχικών: “Δεν θα γίνει και πόλεμος Αρχηγέ”,φέρεται να έχει πει ο κ.Βασιλάκος,εκφράζοντας τη γενικότερη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι πολιτικοί το θέμα Άμυνα. Ασφαλώς και δεν θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος, ούτε ...θα πάμε να πάρουμε τη Πόλη. Όμως ο εφησυχασμός σ΄ αυτή τη γωνιά του πλανήτη ισοδυναμεί με έγκλημα. Η γειτονιά μας κυριολεκτικά “βράζει” .Πόλεμος με τη κλασική ερμηνεία του όρου μπορεί να μη γίνει,αλλά οι “αψιμαχίες” και τα “σπρωξίματα” για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση σ΄ ένα τραπέζι γύρω απο το οποίο θα γίνουν πολλές συζητήσεις για το χάρτη της γειτονιας μας έχουν ήδη ξεκινήσει. Μόλις χθες η Άγκυρα απείλησε και πάλι τη Κύπρο να μην τολμήσει να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία που μπαίνει σε μία νέα εποχή μετά το παραγκωνισμό των στρατηγών δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ