Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εισαγγελέας καλεί τούρκους στρατηγούς. Ερευνούν το «τελεσίγραφο» προς Ερντογάν το 2007

02.02.2012 | 12:30
Εισαγγελέας στην Άγκυρα διέταξε την έναρξη έρευνας σχετικά με ένα τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο στρατός το 2007 προς την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση και είχε προκαλέσει σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση στην Τουρκία, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Την 27η Απριλίου 2007 ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, είχε δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό του στο Διαδίκτυο ένα ανακοινωθέν ανακαλώντας στην τάξη την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία για να αναδειχθεί ο πρόεδρος της χώρας.

Η ανακοίνωση εκείνη των στρατιωτικών, η οποία έμεινε στην μνήμη πολλών με το χαρακτηρισμό "e-coup" ("ηλεκτρονικό πραξικόπημα"), απειλούσε με παρέμβαση για την προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Η εισαγγελία της Άγκυρας, η οποία διαθέτει ειδικές εξουσίες, αποφάσισε να αρχίσει την έρευνά της μετά από πολλές καταγγελίες σχετικά με αυτό το τελεσίγραφο του στρατού, υποκινητής του οποίου θεωρείται ο τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, 71 ετών, σήμερα απόστρατος, διευκρινίζουν οι εφημερίδες Hυrriyet και Radikal.

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είχε συντάξει το τελεσίγραφο, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που ασκούσαν καθήκοντα το 2007 αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν προσεχώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά.

Ο τουρκικός στρατός, που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, βλέπει τα προνόμιά του να μειώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, προέκυψε από το κίνημα του πολιτικού ισλάμ).

Δεκάδες αξιωματικοί, εν ενεργεία και αποστρατεία, έχουν εξάλλου προφυλακιστεί στο πλαίσιο των ερευνών για συνωμοσίες στις οποίες φέρονταν να συμμετείχαν με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ