Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εισβολή στο Αρχηγείο Καντάφι,αλλά ο Μουαμάρ δεν ήταν εκεί.

23.08.2011 | 20:15
Οι λίβυοι εξεγερμένοι "κατέλαβαν" το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες, είπε ένας στρατιωτικός τους εκπρόσωπος.

Εκατοντάδες εξεγερμένοι μαχητές είχαν εξαπολύσει επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του λίβυου ηγέτη τρεις ημέρες μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα της χώρας.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, μαχητές εισέβαλαν και στην κατοικία του Καντάφι.
Η αντίσταση που προέβαλαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι σταμάτησε, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων. Μαχητές τους πυροβολούσαν πριν από λίγο στον αέρα πανηγυρίζοντας.

"Ο Καντάφι ζει"

Ο Κιρσάν Ιλιούμζινοφ είναι πρόεδρος της διεθνούς σκακιστικής Ομοσπονδίας και προσωπικός φίλος του Μουαμάρ Καντάφι. Και φαίνεται πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει που βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης. Είναι στην Τρίπολη και χαίρει άκρας υγείας.

Ο Ιλιούμζινοφ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Καντάφι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως παραμένει στην Τρίπολη, δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη και θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

"Είμαι ζωντανός και η υγεία μου είναι καλή. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν έχω την πρόθεση να εγκαταλείψω τη Λιβύη. Θα πολεμήσω ως το τέλος", φέρεται να είπε ο Καντάφι στον Ιλιούμζινοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τι προηγήθηκε...

Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι επικίνδυνη και οι επιχειρήσεις κατά των καθεστωτικών δυνάμεων θα συνεχιστούν μέχρι οι πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσουν να μάχονται και να παραδώσουν τα όπλα τους διαμηνύει το ΝΑΤΟ, που εκτιμά ότι η πρωτεύουσα δε βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Λίβυου ηγέτη.

Πυροβολισμοί, οδομαχίες και εκρήξεις συνθέτουν στο σκηνικό στην Τρίπολη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη μέχρι εσχάτων για την οριστική πτώση του καθεστώτος. Το Aljazeera μετέδωσε ότι οι αντάρτες μπαίνουν στο κρησφύγετο του Καντάφι, το Μπαμπ αλ Αζιζιγία, το οποίο νωρίτερα βομβάρδισαν.

«Οι αντάρτες μπήκαν στην πρώτη πύλη του Μπαμπ αλ Αζιζίγια. Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχωρούν προς τη Συρτη (γενέτειρα του Καντάφι) και την αλ Τζάφρα στα νότια», μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου.


Το Sky TV μετέδωσε, από την πλευρά του, ότι καπνός υψώνεται από το συγκρότημα του Καντάφι έπειτα από επιδρομή του NATΟ, ενώ το Al Arabiya μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονταν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια και ότι οι μάχες επικεντρώνονται στο δυτικό του τμήμα.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ρας Λανούφ και ανάγκασαν τους μαχητές που είναι πιστοί στον Καντάφι να υποχωρήσουν στα προάστια της πόλης Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η εμφάνιση του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος μέχρι πριν λίγες ώρες φερόταν να είναι κρατούμενος στα χέρια των εξεγερμένων, δεν είναι η απόδειξη πως κάποιος εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο.

Την ίδια ώρα, ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει εξαφανισμένος από προσώπου γης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης που κρατά στα χέρια του την τελική λύση. Γιατί όσο δεν εμφανίζεται, όλοι περιμένουν την αντίδρασή του. Το θέμα τώρα είναι πόσο θα κρατήσει η αντίσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, αφού καθημερινά δεκάδες στρατιώτες λιποτακτούν.

Και όλα αυτά ενώ οι διεθνείς πιέσεις προς τον επί 42χρόνια ηγέτη της Λιβύης να παραιτηθεί, συνεχίζονται. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, τόνισε πως ο Καντάφι πρέπει να εντοπιστεί ζωντανός και να συλληφθεί. «Ξέρουμε ότι κρύβεται στα υπόγεια του νοσοκομείου της Τρίπολης και πιστεύουμε ότι πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», είπε, χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο δίκης από δικαστήριο της Λιβύης, αφού δεν τον βαραίνουν μόνο εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ