Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλογές στην Αίγυπτο.Ψηφοδέλτια και για αναλφάβητους!

28.11.2011 | 12:48

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Ιστορική ημέρα στην Αίγυπτο.
Εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες στις πρώτες ουσιαστικά δημοκρατικές  εκλογές που γίνονται στη χώρα.
Από τα 85 εκατομμύρια πληθυσμού έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 50 εκατομμύρια. Οι εκλογές θα γίνουν σε τρείς φάσεις για την ανάδειξη των 508 μελών του Κοινοβουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 10 Ιανουαρίου, καθώς θα διεξάγονται σταδιακά ανά περιφέρεια
Η Αίγυπτος διαιρείται σε 27 εκλογικές περιφέρειες και αύριο ψηφίζουν οι 17,5 εκατομμύρια πολίτες στις πρώτες εννέα περιφέρειες μεταξύ των οποίων είναι το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια, το Πόρτ Σάιντ, το Λούξορ.
Θα επαναληφθούν –αν χρειαστεί- μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων μετά από μια εβδομάδα και θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1.
Θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη των 498 μελών της Γερουσίας με τον ίδιο τρόπο στις 29 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 11 Μαρτίου.

Με ένα τεράστιο ποσοστό αναλφάβητων κρίθηκε αναγκαίο να τυπωθούν ψηφοδέλτια για αναλφάβητους .


Από την άλλη πλευρά οι νέοι της Ταχρίρ καλούν τον κόσμο να μποϋκοτάρει τις εκλογές γιατί θεωρούν ότι η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη και φοβούνται ότι τα αποτελέσματα θα είναι για μία ακόμη φορά προκατασκευασμένα. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ο στρατός επιχειρεί να εκφυλίσει κάθε θετικό αποτέλεσμα που έφερε στην προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ