Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Έκθεση έβγαλε και η Άγκυρα για την επίθεση στο πλοίο.Απαιτεί συγνώμη του Ισραήλ.

24.01.2011 | 16:49
Το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η τουρκική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στον ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου 2010 σχετικά με το θέμα.

   

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" δημοσιοποίησε σήμερα την έκθεση, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της σχετικής ισραηλινής έκθεσης.

    "Μία από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου ορίζει ότι τα κράτη που αθετούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις πρέπει να επανορθώνουν τα λάθη τους και να καταβάλλουν αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει", αναφέρει η τουρκική έκθεση στην οποία γίνεται λόγος για την επίθεση:

   

"Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ από τα ελικόπτερα και προτού ακόμη επιβιβαστεί κάποιος στρατιώτης στο κατάστρωμα του πλοίου, είχαν σκοτώσει δύο άοπλους. Κατά την επίθεση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας. Οι επιβάτες του πλοίου έκαναν νόμιμη άμυνα, δίχως όπλα".

   

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά την επίθεση οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέχισαν να κάνουν χρήση φυσικής και ψυχολογικής βίας, αφού χτύπησαν και γρονθοκόπησαν τους επιβάτες και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Ασντοντ τους άφησαν εκτεθειμένους με χειροπέδες, κάτω από τον ήλιο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη και μετά το ταξίδι αυτό "έγινε σωματική έρευνα σε κάποιους από τους επιβάτες τους οποίους έγδυσαν, ενώ υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών επιβατών, πολλές από τις οποίες τις έγδυσαν και έκαναν έλεγχο σε αυτές με ανιχνευτές μετάλλου, ανάμεσα στα πόδια τους".

   

Η τουρκική έκθεση αναφέρει ότι "η δολοφονία 9 άοπλων επιβατών κατά την επίθεση "συνιστά κατ΄αρχάς παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή που αναφέρεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα το οποίο κύρωσε και το Ισραήλ το 1991".

Υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών συνιστά κατάφωρη παραβίαση τόσο του άρθρου 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και της Διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, την οποία επίσης κύρωσε το 1991 το Ισραήλ".

   

Τονίζεται επίσης ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας στα διεθνή ύδατα "συνιστά παραβίαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας σε ανοιχτές θάλασσες" και υπογραμμίζεται ότι "η Συνθήκη για τις Ανοιχτές Θάλασσες (1958) και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) έχουν κωδικοποιήσει τους γενικής αποδοχής διεθνείς κανόνες σχετικά με τις ελευθερίες στις ανοιχτές θάλασσες".

   

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο Ισραήλ πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και αναφέρονται τα ακόλουθα: 

   

"Η υπόθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το κατά πόσο η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την ανωτερότητα του δικαίου. Κανένα κράτος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του δικαίου. Η υπευθυνότητα πρέπει να αντικαταστήσει την ατιμωρησία. Το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ζητώντας συγγνώμη, να αποζημιώσει τις ζημιές και τους θανάτους που έχει προκαλέσει με την κατά παράβαση του δικαίου επίθεσή του". 

    

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ