Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικό...σαμποτάζ βλέπουν στα Σκόπια

16.11.2010 | 06:09
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι "σχετικά με την ανεπίτρεπτη παρέμβαση σε έγγραφο του ΟΗΕ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και ότι απέστειλε έντονο διάβημα προς το Γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και προς την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών". 

    "Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο Οργανισμός εμμένει στις αρχές του και στον σεβασμό της εμπεδοθείσας πρακτικής όσον αφορά στη χρήση και κατονομασμό της μακεδονικής γλώσσας, ενώ υπογραμμίσθηκε ότι η αποκατάσταση αυτής της ανεπίτρεπτης τεχνικής παρέμβασης θα γίνει το συντομότερο δυνατόν", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. 

    Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προστίθεται στο ανακοινωθέν, "για μια ακόμη φορά υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να αγωνιστεί για την υπεράσπιση και προβολή της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, ως ισότιμου μέρους των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτισμών και αυτή η ανατρεπτική πράξη στον ΟΗΕ να αποτελέσει επιπρόσθετη ευκαιρία για την όλο και πιο ηχηρή προβολή των μακεδονικών εθνικών και πολιτιστικών διακριτικών, σε διεθνές πλαίσιο". 

    Το όλο θέμα με την απαλοιφή του προσδιορισμού "μακεδονικής" για την γλώσσα στην ιστοσελίδα UNTERM των Ηνωμένων Εθνών επικρατεί στις αναφορές των σημερινών ΜΜΕ των Σκοπίων και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. 

    Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για "ελληνικό σαμποτάζ", ενώ ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Βάσκο Ναουμόφσκι, "έδειξε" την ελληνική πλευρά, ως "υπεύθυνη" γι΄αυτό.

    "Τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπάλληλοι από μία χώρα που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πλήξουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα μας. Όμως όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα για την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Η μακεδονική γλώσσα δεν μπορεί να σβηστεί. Υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει μέχρις ότου υπάρχει έστω και ένας Μακεδόνας ο οποίος μιλά την μακεδονική γλώσσα", δήλωσε ο κ. Ναουμόφσκι.

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας οδηγεί τη χώρα σε "διασυρμό". 

    Ο Λιούμπομιρ Φρίτσκοσκι, στέλεχος της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει το σθένος και την γνώση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Κατά τον ίδιο, εκδήλωση της αδύναμης και ανίσχυρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι "οι εικονικές διαμαρτυρίες ότι πρέπει να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις ή ενδεχομένως η χώρα να αποχωρήσει από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου απαλείφεται ο προσδιορισμός μακεδονικός-ή-ό".

    Η αντιπολίτευση επισήμανε ιδιαίτερα ότι ο προσδιορισμός "μακεδονικός-ή-ό" για την γλώσσα της χώρας, καθώς και για τα θεσμικά όργανα της χώρας, έχει απαλειφθεί και από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες. Για το γεγονός αυτό υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Έρβαν Φουερέ.

  


ΤΟ ONALERT ΜΕ ΧΑΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ